Mađarska pokrenula sudski postupak protiv 24.000 izbjeglica

Policija je pokrenula postupak protiv više od 24.000 izbjeglica koji su za vikend ilegalno ušli u Mađarsku, a ministar vanjskih poslova te članice Evropske unije rekao je da bi ponovno uvođenje kontrola na granicama unutar šengenske zone kao odgovor na izbjegličku krizu, zemlju stajalo milijarde eura.

Mađarska policija objavila je na svojoj internetskoj stranici da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata.

U subotu i nedjelju tužilaštvo je predalo sudu 64 slučaja protiv izbjeglica zbog ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je glasnogovornik ureda državnog tužioca.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u intervjuu za poslovni dnevnik Vilaggazdasag od ponedjeljka da bi granične kontrole utjecale na multinacionalne firme koje doprinose ekonomskoj proizvodnji Mađarske svojim velikim udjelom u izvozu zemlje.

Po Szijjartovim riječima, te firme imaju tijesne rokove za dostavu osnovnog materijala i krajnjih proizvoda te bi ih kašnjenja uzrokovana graničnim kontrolama jako pogodila.

“To bi moglo imati nezamislive učinke na proizvodnju velikih firmi u Mađarskoj”, kazao je Szijjarto.

Također je rekao da nije očekivao da će se u rezultatu svoje izbjegličke politike Mađarska udaljiti od zapadnoevropskih zemalja, ali je vidio “rizik” da bi na saradnju s arapskom regijom mogla negativno utjecati izvješća o protuislamskom raspoloženju u zemlji.

Stoga će Mađarska, nastavio je Szijjarto, poduzeti dodatne napore kako bi pokazala arapskoj regiji da je i dalje otvorena i tolerantna kakva je bila ranije.

Istaknuo je da se veća pozornost treba usmjeriti na borbu protiv takozvane Islamske države.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.