Prezentovan Saobraćajno prostorni koncept Grada Tuzle

Danas je prezentovan Saobraćajno prostorni koncept Grada Tuzle, koji je u saradnji sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i pitanja Mjesnih zajednica i JP Saobraćaj i komunikacije, izradila švicarska kompanija Metron.

Osnovna svrha koncepta je poticanje korištenja održivih oblika saobraćaja, poput biciklističkog i pješačkog saobraćaja, te javnog prevoza kako bi se poboljšao način mobilnosti građana, zaštitila okolina i smanjili negativni uticaji motorizovanog saobraćaja na život građana.

Zbog toga je potrebno urediti saobraćaj konkretnim dokumentom koji će unaprijediti javni prevoz i potaknuti pješački i biciklistički saobraćaj.

Aktivnosti na izradi Saobraćajno prostornog koncepta Grada Tuzle počele su još 2012. godine, kada je ostvarena saradnja sa švicarskom kompanijom Metron. Grad Tuzla odlučan je da koordinira razvoj saobraćaja u skladu sa Aalborškom Poveljom održivih evropskih gradova.

Saobraćajno prostorni koncept Grada Tuzle kompanija Metron radila je u dvije etape, u saradnji sa lokalnim ekspertima. Pri izradi je uočeno da je javni saobraćaj loše organizovan, te da pješačke i biciklističke staze nemaju prioritet.

Krajnji cilj ovog dokumenta je obezbjediti efikasan i funkcionalan javni prevoz,  osigurati mrežu pješačkih staza, podići atraktivnost javnog prostora za pješake ali i povećati njihovu sigurnost.

Današnja prezentacija je ujedno bila i uvod u raspravu o ovom važnom dokumentu, koja će se voditi na trinaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za srijedu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*