23.godišnjica 2.Korpusa Armije RBiH

Danas se obilježava 23.godišnjica od formiranja 2. Korpusa Armije BiH. Tim povodom odato je poštovanje i položeni vijenci i cvijeće na spomenike na Slanoj Banji, kod MUP-a TK i na tuzlanskoj Kapiji. Ukazano je na veoma loš položaj pripadnika boračke populacije danas.

Niaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK istakao je da je kroz jedinice Drugog korpusa prošlo 168.400 boraca, poginulo je njih više od 11.000, a više od 7.000 ostali su ratni vojni invalidi. Korpus je dao i tri ratna heroja. Prema Hodžićevom mišljenju boračka populacija nikada nije bila u lošijem i beznadežnijem položaju, ostavljena od strane zemlje za koju su se borili.

Drugi korupus Armije Republike BiH je formiran je 29. septembra 1992. naredbom Vrhovnog štaba Armije R BiH. Korpus je bio je najveća vojna jedinica na prostorima naše zemlje. Prvi komandant bio je Željko Knez, a ovu dužnost nakon njega su obavljali generali Hazim Šadić i Sead Delić.

U okviru obilježavanja 23.godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH održana je i svečana akademija u BKC-u Tuzla, te otvorena izložba ratnih fotografija brigada 2. Korpusa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*