Vijeće ministara BiH: Pet plaćenih neradnih dana za vjerske praznike

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u Bosni i Hercegovini, kojim je određen podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u Bosni i Hercegovini.

Prihvaćena je sugestija ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, tako da će Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt svoje zakone o praznicima uskladiti s ovim zakonom, a prema svojim potrebama i specifičnostima, mogu utvrditi i druge datume kao neradne dane u entitetu, odnosno Brčko Distriktu, te odrediti prava u vezi s odsustvovanjem s posla u te dane.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, poduzećima i svim drugim oblicima organiziranja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine bi, prema ovom zakonu, trebali imati pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika.

Tako bi za katolike neradni dani bili za Bogojavljenje, za Tijelovo, za Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu, za Sve svete te za Božić. Za pravoslavce su neradni dani Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs.

Za muslimane su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram, te jedan dan po izboru vjernika u povodu Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda.

Neradni dani za pripadnike jevrejske vjere su u vrijeme blagdana Sukot, Šavuot, Pesah, Roš Hašanu (Nova godina) i Jom Kipur (Dan pomirenja).

Za pripadnike ostalih vjera u Bosni i Hercegovini zakonski je definirano pet dana u godini za potrebe obilježavanja vjerskih praznika.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini. Za predsjedavajućeg devetočlanog Koordinacionog tijela imenovan je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i cestarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, da mišljenje na ovu inicijativu.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini s izmjenama na sjednici.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o odobravanju Projekta nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru, s ciljem sistemskog rješavanja problema smještaja institucija BiH, a na osnovu zaključaka Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Vijeće ministara BiH usvojilo dva izvještaja o pravima djece.Prvi periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta koji se odnosi na prodaju djece, dječiju prostituciju i dječiju pornografiju kao i Prvi periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta UN-a koji se odnosi na uključivanje djece u oružane sukobe, sa zaključnim razmatranjima Komiteta za prava djeteta Ujedinjenih naroda i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, ovaj izvještaj dostavi Komitetu UN za prava djeteta.

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o ugovorima koje dodjeljuju diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Turske na teritoriji BiH povodom predstojećih prijevremenih općih izbora u Turskoj.

Državljani Republike Turske 24. i 25. oktobra 2015. godine mogu glasati u prostorijama Ambasade Republike Turske u  Sarajevu od 10 do 19 sati.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*