Zvizdić: Kultura i sport bitan ambasador BiH i jedan od instrumenta ujedinjenja cijele BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Strasbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anneom Brasseur, te se upisao u knjigu gostiju, javlja Anadolu Agency (AA).

On se zahvalio na pozivu i prilici da se obrati pred Vijećem Evrope u vrijeme kada BiH predsjedava ovom institucijom.

“Predsjedavanje Vijećem Evrope predstavlja veliku čast i odgovornost za Bosnu i Hercegovinu i daje veliku šansu Bosni i Hercegovini da se pokaže kao kredibilan partner”, rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom susreta i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim izuzetno uspješnim predsjedavanjem.

Predsjednica Brasseur je pohvalila usvajanje niza strategija i reformske ekonomske agende i rekla da je to jedini ispravan put prema Evropskoj uniji. Razgovarali su i o izbjegličkoj krizi koja je prisutna u Evropi i mogućnostima za njeno prevazilaženje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove, da prati situaciju u regionu i da je BiH spremna, ukoliko bude potrebe, da primi izbjeglice. On je rekao da je Evropa sagrađena na kanonima slobode, tolerancije i jednakosti i da su, upravo te vrijednosti zbog kojih izbjeglice žele u Evropu.

Predsjednica Brasseur je čestitala na skorašnjem otvaranju Zemaljskog muzeja i interesirala se o radu i finansiranju sedam institucija kulture BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su kultura i sport bitan ambasador BiH i da ih smatra jednim od instrumenta ujedinjenja cijele BiH posebno mladih osoba. Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović.

Tokom posjete Vijeću Evrope, pored susreta s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, predsjedavajući Zvizdić će se sastati sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom i sa predsjednikom kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Jean-Claudeom Freconom.

Predsjedavajući Zvizdić će posjetiti i Evropski sud za ljudska prava gdje će se susresti sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Deanom Spielmannom.

Također, predsjedavajući Vijeća ministara BiH obratit će se zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i odgovarati na njihova pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić će u Palais de l'Europe otvoriti izložbu savremene umjetnosti u BiH “Bosna i Hercegovina – novi europski centar moderne umjetnosti” kojom Bosna i Hercegovina, kao zemlja predsjedavajuća Vijeća Evrope, predstavlja raznoliki spektar svojih kulturnih vrijednosti i dostignuća. Tom prilikom bit će prezentirana dva značajna kulturna projekta ARS AEVI i Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*