Za uvezivanje radnog staža i uplatu doprinosa za 23 radnika Vlada TK izdvojila pola miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 423.653,34 KM za socijalno zbrinjavanje, odnosno  uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenika koji su ispunili uslove za penzionisanje, a ostali bez radnog angažmana u privrednim društvima prema kojima Vlada TK vrši ovlaštenja i obaveze po osnovu državnog kapitala. Radi se o realizaciji Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Od ukupnog iznosa 106.734,66 KM se odnosi na uplatu doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje šest uposlenika privrednog društva „Tvornica transportnih uređaja” d.d. Tuzla, 108.373,02 KM je namjenjeno za uplatu doprinosa za šest zaposlenika privrednog društva „Bosnia valves“ d.o.o. Tuzla, a 52.731,28 KM za uplatu doprinosa za sedam zaposlenika Livnice čelika d.o.o. Tuzla. Za penzionisanje po jednog uposlenika privrednog društva „Polet“ d.d. Tuzla i „Rudnici nemetala Kladanj“ d.o.o. Kladanj nemjenjeno je 18.860,88 KM, odnosno 21.672,36 KM. Za uplatu doprinosa dva radnika privrednog društva „Elektromontaža“ Tuzla d.o.o planirano je 45.481,06 KM, a za šest radnika društva Unioninvest „Elektromontaža u stečaju“ d.d. Tuzla planirano je 69.800,08 KM. Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Odluku o davanju naloga za prijenos ovih sredstava sa namjenskog depozita Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine na transakcijski račun Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Također, Vlada je za navedene radnike danas odobrila i ukupno 7.120,69 KM na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, te  58.332,47 KM za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje radi sufinansiranja troškova kod realizacije ovog programa.

Programom su obuhvaćeni zaposlenici koji su ispunili uslove za penzionisanje sa 31. decembrom 2014. godine, a obaveze prema PIO biće uplaćene sa 31.08.2015. godine od kada navedenim zaposlenicima teče rješenje o prestanku radnog odnosa.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o uvezivanju radnog staža radnicima „Bosnia Valves“ d.o.o. Tuzla. Radni staž radnicima privrednog društva „Bosnia Valves“ d.o.o. Tuzla uvezat će se na osnovu Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, kojeg će kao i u ranijem periodu donositi JU „Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona“, uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona. Pravo na uvezivanje radnog staža imat će radnici ovog privrednog društva koji ispunjavaju uslove za penzionisanje sa 31.12.2014. godine i koji su do prelaska u privredno društvo „Bosnia Valves“ d.o.o. Tuzla bili uposlenici „Livnice čelika“ d.o.o. Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*