Održana sjednica Gradskog vijeća Tuzla

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj je usvojen Saobraćajno-prostorni koncept Grada Tuzla, koji predstavlja strateški dokument za unapređenje javnog prevoza, te unapređenje pješačkog i biciklističkog saobraćaja. Vijećnici su usvojili i Regulacioni plan prostorne cjeline Solana Sjever, kao i odluku o provedbi plana. Usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta Grada Tuzle za prvih šest mjeseci ove godine, i izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve za isti period.

Gradsko vijeće Tuzla je u nastavku sjednice usvojilo Informaciju o realizaciji kapitalnih projekata za 2014.godinu, a što se odnosi na puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, toplifikaciju, javnu rasvjetu i projekte iz drugih oblasti. Takođe je usvojen i Program kapitalnih investicija za period 2015. – 2019.godina, po metodologiji GAP-a. Kao dio ove tačke, donesena je Odluka o ažuriranju Programa kapitalnih investicija.

Gradsko vijeće Tuzla je aktueliziralo raniju inicijativu o kreditnom zaduženju, za realizaciju svih projekata koje će se implementirati ravnomjerno u svim mjesnim zajednicama na području Grada Tuzla. Kao jedan od zaključaka je da prilikom realizacije projekata, prioritet budu oni projekti gdje postoji sufinansiranje građana. Gradsko vijeće je zatražilo od Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, kao i od GAP komisije, da se pristupi reviziji do sada ne zavšenih projekata, kako bi se ustanovili razlozi zbog kojih do sada nisu realizovani.

Pored ovoga usvojena je inicijativa koja će biti upućena prema Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, da se po uzoru na Brčko Distrikt, obezbjedi tonsko snimanje sudskih rasprava u svim sudovima, kako bi se poboljšali uslovi suđenja i spriječile zloupotrebe sudačke funkcije. Takva inicijativa upućena je i prema Općinskom sudu u Tuzli, a sve s ciljem vraćanja povjerenja javnosti u sudstvo.

Na održanoj sjednici Gradskog vijeća, usvojena je Informacija o stanju groblja/mezarja na području Grada Tuzla, a razmatrana je i Informacija o problemu snadbjevanja električnom energijom u nekoliko tuzlanskih naselja. Između ostalog, pokrenuta je inicijativa prema nadležnim preduzećima, službama i institucijama, za izgradnju trafostanice na lokalitetu Tesanac – Kavčići u Gornjoj Tuzli, kao i za bolje osvjetljenje ulaza u Tuzlu i na putnom pravcu prema Međunarodnom aerodromu Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*