Dom naroda: Nije izglasano nepovjerenje Vladi Federacije BiH

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade Federacije BiH nije dobila većinsku podršku na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. Za smjenu je glasalo 19 delegata, jedan je bio suzdržan, a protiv 31.

Inicijativu su prije tri mjeseca pokrenula 24 delegata, najviše članovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a potom i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Naše stranke i Demokratske fronte.

Međutim, članovi Saveza za bolju budućnost danas su izjavili da odustaju od inicijative i glasali su protiv nje, odnosno podržali su Vladu Federacije BiH.

Za izglasavanje nepovjerenja trebalo je najmanje 28 glasova podrške od ukupno 54 delegata, koliko Dom naroda trenutno ima.

Premijer Novalić odgovorio na kritike

Federalni premijer Fadil Novalić obratio se delegatima Doma naroda na vanrednoj sjednici, iznijevši odgovore na kritike koje su Vladi Federacije BiH upućene u Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja.

Novalić je bio izričit da Vlada Federacije BiH funkcionište prema Ustavu, da regularno radi, te da ispunjava minimalne propise u broju ministara i zastupljenosti konstitutivnih naroda. Poručio je da volja parlamentarne većine nigdje nije definisana kao uslov za rad Vlade Federacije BiH.

Također, Novalić je kazao kako je broj prijedloga zakona koje je Vlada Federacije BiH uputila Parlmentu veći od broja koji je prošli saziv vlade uputio u istom periodu, kao i da su do sada usvojene veoma značajni zakoni, kao što je Zakon o radu.

Novalić je rekao i kako nije istina da predstavnici Vlade Federacije BiH ne prisustvuju sjednicama Parlamenta, dodavši kako nekad napusti sjednicu zbog obaveza, ali da se uvijek vrati.

Premijer se osvrnuo i na kritiku za “neobzirno ponašanje prema penzionerim”, kazavši kako je trenutni saziv Vlade Federacije BiH naslijedio deficit od 120, a koji danas iznosi 123 miliona KM, zbog ilegalnog povećanja penzija u dva navrata.

Kada je riječ o transparentnosti Reformske agende, kao i ranije, premijer Novalić je rekao kako nije želio izlaziti u javnost prije usaglašavanja radnih verzija dokumenta.

Predsjednik Kluba Srba u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i jedan od potpisnika Inicijative Slaviša Šućur odgovorio je kako nije potrebno da igdje piše kako je podrška parlamentarne većine potrebna za vladin rad, već da se to podrazumijeva, te da je to glavni razlog pokretanja pomenute inicijative.

Usvojen Prijedlog izmjena Zakona o doprinosima
Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima po hitnom postupku.

Donošenjem ovog zakona stvaraju se pretpostavke za stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, rudnicima uglja i nisko akumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata, kao i jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu industrije tekstila, kože i obuće, pretežno orijentiranih na izvoz.

Razlozi za donošenje Zakona su stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kroz plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.
Također, stvorio bi se osnov za veću zainteresiranost za investicijska ulaganja u ovaj sektor, navodi se u obrazloženju zakona.

Ovaj zakon, kojeg je prethodno usvojio i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, stupit će na snagu osam dana nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*