Kantonalni sud u Tuzli: Određen pritvor Lijanoviću, Šerifoviću, Ajanoviću i Čamdžiću

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor Jerku Ivankoviću Lijanoviću (46) iz Širokog Brijega, Suadu Čamdžiću (42) iz Kladnja, Edinu Ajanoviću (43) iz Čelića i Mersedu Šerifoviću (43) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Lijanović se sumnjiči da je nakon preuzimanja funkcije ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca, na što pojedinci nisu pristajali.

Podsjetimo, Lijanović i ostali osumnjičeni uhapšeni su u ponedjeljak u akciji Federalne uprave policije, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Inače, uhapšeni Ajanović aktuelni je ministar saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona, dok je Šerifović poslanik NS radom za boljitak u kantonalnoj Skupštini.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*