Čović govorio o izbjegličkoj krizi i ravnopravnosti spolova

Na Generalnoj debati 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Prije šest dana su svjetske vođe, okupljene na ovom istom mjestu, udahnule život novoj viziji pravednog i održivog svijeta, bez siromaštva, straha i ugnjetavanja, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u obraćanju na glavnoj debati 70. Generalne skupštine UN u New Yorku, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

“Usaglasili smo se da su nam sva postignuća prošlih decenija, čak i uz sve naše pogreške i promašaje, dala dovoljno čvrste temelje na kojima je provedba 2030 Agende realnost i nikako utopija. Odlučnost i zajedništvo koje smo pokazali kreiranjem i usvajanjem Agende ima posebnu vrijednost u godini u kojoj obilježavamo 70-tu godišnjicu postojanja Organizacije koja nas je okupila, male i velike, i koja nikada nije prestala biti mjestom prema kojem gledamo onda kad ponestane nade”, kazao je Čović.

Dodao je da je godišnjica koju slave ujedno je i prilika za analizu i ocjenu, kako pojedinačnog, tako i zajedničkog stepena napretka i ostvarenja ciljeva zapisanih u Povelji UN, u današnjem izuzetno dimaničnom globalnom okruženju koje u kontinuitetu donosi nove izazove.

“A izazova je jako mnogo i sve je teže predvidjeti posljedice njihovog neučinkovitog rješavanja. Kriza u Siriji do jučer je bila kriza u zemlji i regiji Bliskog Istoka. Od prije par dana, izbjeglička i migrantska kriza sirijskih ljudi došla je na granice naše zemlje, te nas podsjetila kako su događaji negdje, u drugoj regiji i događaji na sopstvenim granicama usko isprepleteni i neodvojivi u današnjem globalnom okruženju”, dodao je. Čović je rekao da se broj izbjeglih i raseljenih osoba koje bježeći od razaranja i smrti napuštaju svoja ognjišta i traže sigurno utočište povećava doslovno iz sata u sat.

“Valovi izbjeglica za većinu zemalja u koje izbjeglice dolaze predstavljaju puno veći teret nego što su ga u stanju podnijeti. Pri tome, nesreća nevinih žrtava, pogotovo i neoprostivo – djece, pred pojedine države ali i cjelokupnu međunarodnu zajednicu postavlja tešku odgovornost, te ujedno testira granice ljudske solidarnosti i empatije. Istodobno nas upozorava i da je nužno naći hitna i učinkovita rješenja. Veoma smo zabrinuti pogoršanjem razarajućeg sukoba u Siriji, koji dodatno destabilizira cijelu regiju i predstavlja najozbiljniju prijetnju za međunarodni mir i sigurnost. BiH najoštrije osuđuje neizreciva stradanja i torturu kojima je izložen sirijski narod”, rekao je Čović.

Dodao je da u tom smislu podupiru napore glavnog sekretara, UN-a, te šire međunarodne zajednice za pronalaženje političkog i mirnog rješenja za Siriju. Čović je rekao da smatra da je od suštinskog značaja da politička tranzicija u Siriji bude vođena u skladu Ženevskim kominikeom.

“Terorizam i nasilni ekstremizam su, bez ikakve sumnje, najozbiljniji od svih izazova sa kojima se danas suočavamo. Ideologija koju karakterizira apsolutno nepoštivanje života ozbiljno potkopava temeljne civilizacijske vrijednosti i postignuća. BiH pruža podršku punom ostvarivanju Strategije Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma kao i aktivnostima Komiteta za borbu protiv terorizma, čije dosadašnje aktivnosti već daju rezultate na jačanju međudržavne suradnje i podizanju spremnosti pojedinih država članica u tom području”, kazao je Čović.

Dodao je da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koju predvodi SAD, i koja je uspostavljena 2014. godine, te se svrstala u skupinu zemalja koje pružaju materijalnu pomoć Vladi Iraka u ovoj borbi. “Kao predsjedavajuća Vijeća Evrope, naša zemlja je vodila aktivnosti Vijeća Europe i akcije poduzete u borbi protiv terorizma, osobito u pogledu jačanja pravnog okvira, u skladu odredbama rezolucije Vijeća sigurnosti 2178 (2014).

Značajan korak naprijed u borbi protiv terorizma je usvajanje Dodatnog protokola Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju terorizma, od strane Odbora ministara Vijeća Evrope. Želim iskoristiti ovu prigodu i naglasiti važnost članka 7. Dodatnog protokola, koji predviđa razmjenu informacija i određivanje točke žarišta od strane svake države, 24 sata, sedam dana u sedmici”, rekao je Čović.

Čović je rekao da BiH pozdravlja iznimno važan dogovor o Iranskom nuklearnom programu postignutom u Beču u julu 2015. godine. Dodao je da smatra kako se radi o historijskom sporazumu koji je dokaz istinske nadmoći diplomatskih napora i odlučnosti strana da se pronađe mirno rješenje, te da ovaj dogovor može biti putokaz za rješavanje nekih drugih  kriznih situacija.

“Prije točno 20. godina dobili smo dugo željeni mir. Danas intenzivno radimo na provedbi reformske agende koja će unaprijediti socijalne i gospodarske prilike, te vladavinu prava u našoj zemlji. Istovremeno implementiramo obveze prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je prije 4 mjeseca stupio na snagu. To je prvi ugovorni odnos takve vrste sklopljen između BiH i Evropske unije. Naš sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za članstvo i stjecanje kandidatskog statusa. Istodobno ulažemo napore u izgradnju pravičnijeg društva, društva jednakosti i ravnopravnosti. U BiH, uvjeravam Vas, vlada vrlo jako uvjerenje da svojim iskustvima i lekcijama naučenim u našoj prošlosti možemo i moramo ponuditi veći doprinos rješavanju mnogih izazova, kako na regionalnoj, tako i na međunarodnoj razini”, kazao je Čović.

Dodao je da je opredijeljenost BiH za puno poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz jačanje demokracije, multikulturnog dijaloga i poštivanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti je neupitna, te da u tom smislu, BiH neće štediti napore u suzbijanju svih oblika diskriminacije i netolerancije iskazane prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva, kako je to i zapisano i u Ustavu BiH.

“BiH je složena, višenacionalna država. Uz sve blagodati i prednosti koje nam sve naše raznolikosti donose i koje smo jedne drugima priznavali i u puno težim vremenima, upravo mi najbolje znamo koliko je važno zaštititi sva individualna i kolektivna prava i dovesti ih u međusobno suglasje, sukladno relevantnim međunarodnim normama iz područja ljudskih prava. Iznimno veliki značaj pridajemo i regionalnoj suradnji, u okviru koje smo u potpunosti predani izgradnji dobrosusjedskih odnosa na načelima prijateljstva i otvorenosti. Svjesni smo da je to jedini put ka stabilnosti, često puta u prošlosti turbulentnog podneblja Jugoistočne Evrope Jedino na tim temeljima izgledna je puna euvopska perspektiva svih zemalja regije”, zaključio je Čović.

Generalna debata je posvećena rješavanju sukoba, borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama, socijalnim problemima, ljudskim pravima, ekonomskim pitanjima i energetskoj sigurnosti. Inače, predsjedavajući Čović se tokom boravka u New Yorku obratio i učesnicima plenarnog sastanka UN-ovog samita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine, te prisustvovao Samitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, kao i sastanku svjetskih lidera o temi jednakosti spolova i jačanja uloge žena.

(federalna.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*