Klub Bošnjaka pokreće pitanje vitalnog nacionalnog inetersa

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretnju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, te Komisije za energetiku, izjavio je predsjednik ovog kluba Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao novinarima u Banjaluci da članovi 17. i 19. Zakona o referendumu predviđaju da odluke o raspisivanju referenduma i formiranju Komisije za sprovođenje referenduma moraju biti donesene istovremeno. “Zašto se desilo da odluka o raspisivanju referenduma i odluka o formiranju komisije za njegovo sprovođenje idu odvojeno – nije nam jasno, ali to znaju predlagači”, kaže Hadžiomerović.

On je rekao da je za Klub Bošnjaka neprihvatljiva Odluka o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma, kao i ranija Odluka o sprovođenju referenduma. Kada je riječ o Odluci parlamenta Srpske o formiranju Komisije za energetiku Republike Srpske, Hadžiomerović je naveo da je ova komisija jednonacionalna, iako su imali prijavljenog kandidata za člana Komisije iz reda Bošnjaka koji nije prošao.

On je rekao da će se Klub Bošnjaka u obrazloženju odluke o pokretanju vitalnog nacionlnog interesa pozvati na sve članove koji predviđaju i kakav treba da bude sastav Komisije za referendum, te da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke o raspisivanju referenduma koja je za ovaj klub “diskriminatorska”.

Komentarišući mogućnost podnošenja apelacije pred Ustavnim sudom BiH zbog Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu, Hadžiomerović je rekao da će sačekati da odluka Narodne skupštine bude objavljena u “Službenom glasniku” Republike Srpske, nakon čega će tek reagovati. Narodna skupština Republike Srpske imenovala je 23. septembra članove Komisije za sprovođenje referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, te Komisiju za energetiku Republike Srpske.

(Srna/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*