Do kraja godine testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci

Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović potpisao je sa predstavnicima javnih emitera u BiH ugovor o pravima i obavezama u vezi sa raspodjelom i predajom u vlasništvo opreme nabavljene u okviru Prve faze projekta digitalizacije prenosne i emisione mreže Javnih RTV servisa u BiH, vrijedne 6,7 miliona KM.

Proces digitalizacije Javnih servisa otkočen je nakon pet godina stagnacije. Tome je prethodilo potpisivanje Ugovora o međusobnim pravima i obavezama ugovornih strana, Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Radio-televizije Bosne i Hercegovine, Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH, u vezi sa raspodjelom i predajom u vlasništvo opreme nabavljene u okviru Prve faze projekta digitalizacije prijenosne i emisione mreže Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Ugovor su s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavkom Matanovićem potpisali u ime BHRT-a direktor BH Radija 1 Milan Trivić, generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić i generalni direktor RTRS-a Draško Milinović. Riječ je o provođenju prve faze digitalizacije, uz pomoć koje bi, prema riječima resornog ministra, do kraja godine trebao biti uspostavljen testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Sva tri direktora Javnih servisa složili su se da je ovo revolucionaran korak, koji hitno treba pratiti i rješenje naplate RTV pretplate, te uvoditi praksu osptojnosti Javnih servisa kao što je to slučaj u razvijenim zemljama.

Ministar Matanović je napomenuo da će se oprema koristiti radi uspostave sistema, koji će omogućiti gledanje programa u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Ovaj ugovor pokazuje da je moguć konsenzus te da je moguće dogovoriti se o nekim stvarima koje su bitne za ovu oblast”, poručio je ministar Matanović.

Važnost uspostave procesa digitalizacije, direktor BH Radija 1 Milan Trivić je ocijenio izuzetno važnom, naglašavajući da kako će najveću korist od tehnološkog razvoja za kojim Javni servisi zaostaju, imati slušatelji i gledatelji na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Naša je obaveza da pružimo najbolji mogući proizvod, kvalitet signala i kvalitet programa. Ovo je početak koji će unijeti revoluciju u novinarski rad”, naglasio je Trivić.

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić istaknuo je da je zbog loše politike proces digitalizacije bio zakočen, ali da je u ranijim slučajevima postojao maćehinski odnos resornog ministarstva, čiji naredni korak treba biti I rješenje prikupljanja RTV takse.

“Bitno je i kako postaviti RTV taksu čime bi se jednom javni servisi napokon postavili na svoje mjesto, onako kako to funkcioniše u razvijenom svijetu. Ako to napravimo, onda će i preostale faze digitalizacije ići brzo”, dodao je Šabić.

Na neophodnost rješenja prikupljanja RTV takse, odnosno ubiranja poreza na RTV servis, ukazao je i generalni direktor RTRS-a Draško Milinović, najavljujući digitalni signal već krajem godine.

“Do kraja godine ćemo, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, pustiti digitalni signal sa određenih lokacija u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a nakon toga slijedi druga faza koja ovisi o javnim nabavkama. Ono što je bitno jeste da su javni emiteri uključeni u proces, a ako sve prođe u najboljem redu već iduće godine možemo završiti prelazak na digitalni signal”, zaključio je Milinović.

Konstatirano je da do dogovora među članicama Javnog servisa Bosne i Hercegovine nije bilo jednostavno doći, ali da je napokon dostignuta ključna tačka koja će omogućiti drugačiji razvoj javnog servisa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*