Federalna vlada se radi penzija zadužuje za preko 21 milion KM

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama Financijskog plana Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje za 2015. godinu koji podrazumijeva milionsko zaduživanje kod komercijalnih banaka radi redovne isplate penzija.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje 16.9.2015. godine donio izmjene Financijskog plana za 2015. godinu, na koji je, u skladu s članom 27. Zakona o budžetima u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo financija dalo saglasnost kako bi bila osigurala dodatna nedostajuća sredstva od 21.373.174 KM.

Ocijenjeno je da je s ciljem osiguravanja redovne isplate penzija na dostignutom nivou objektivno potreban nivo sredstava procijenjen u izmjenama Finansijskog plana Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje za 2015. godinu.

Vlada FBiH utvrdila je i Prijedlog o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, koje je usvojio Upravni odbor tog zavoda na sjednici održanoj 16.9.2015. godine.

Oba danas utvrđena prijedloga odluka bit će dostavljena Parlamentu Federacije BiH na daljnji postupak, navodi se u saopćenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*