Sindikat: Vlada i Skupština TK obmanuli javnost

Savez samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona danas je saopćio da su Kantonalna vlada i Skupština obmanuli javnoste te da novim Zakonom o smanjenju plaća izabranim zvaničnicima i nosiocima izvršnih funkcija nisu smanjenja ukupna primanja zastupnika i članove Vlade. Ona su, tvrde u sindikatu, značajno povećana. Zbog toga odbacuju plan Vlade o smanjenju plaća budžetskih korisnika.

U Analizi Zakona o plaćama izabranih zvaničnika i nosilaca izvršnih funkcija, koju je uradio Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, jasno se vidi da su zastupnici u Skupštini i članovi Vlade sebi zapravo povećali primanja. Tako je plaća predsjednika Skupštine Senada Alića sa 5.206 KM, povećana na 5.422 KM. Alić tvrdi da su to realna primanja za izabrane zvaničnike.

Povećana su i ukupna primanja članova Vlade. Ukupna primanja premijera su povećana sa 3.298 na 3.775 maraka, a ukupna primanja ministara su povećana sa 2.740 na 3.139 maraka. Međutim, premijer TK-a Bego Gutić tvrdi da se zakonom ostvaruje ušteda na plaćama poslanika Skupštine oko 150.000 maraka, te da će ukupni efekti ušteda preći 700.000 maraka.

“Očekuje se od prvih ljudi ovog kantona da pokažu dobru volju i da na svom ličnom primjeru pokažu kakva je situacija u budžetu. Ako to pokazuju na taj način što povećavaju primanja, ne vidim razloga zašto bi se smanjivala primanja 10.000 uposlenika koji plaće primaju iz budžeta”, poručuje Faruk Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a.

Ovu analizu premijer Bego Gutić na današnjem sastanku s predstavnicima Sindikata nije želi komentarisati. Navodno je pocijepao dokument koji su mu uručili predstavnici Sindikata.

Zbog katastrofalnog finasijskog stanja u kantonalnom budžetu, koji je u deficitu od oko 130 miliona maraka, premijer je predstavnicima Sindikata saopštio da se početkom naredne godine mora krenuti sa bolnim rezovima, odnosno smanjenjem plata budžetskih korisnika od 3 do 5 posto.

(federalna.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*