Danas počinje 16. INTERBIFEP: Portrete će izlagati 135 umjetnika sa svih svjetskih kontinenata

Umjetnici iz 44 zemlje svijeta će od 2. oktobra do 2. novembra 2015. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru 16.  Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP, prezentirati ljubiteljima umjetnosti 210 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video umjetnosti.
Na ovogodišnjem Festivalu portrete će izlagati 135 umjetnika sa svih svjetskih kontinenata, što Festival svakim novim izdanjem čini sve  prestižnijim u BiH, regionu i svijetu.

Svečano otvorenje ovog jedinstvenog  Festivala portreta u BiH i regiji će se održati u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli u petak 2. oktobra 2015. godine  sa početkom u 20 sati, te će ga  uz izložbu radova,  pratiti i  umjetnički  i muzički performansi.

Ovogodišnji Festival će,  uz izložbu portreta koja će biti postavljena 30 dana, biti obogaćen i brojnim privlačnim sadržajima za publiku i ljubitelje umjetnosti.

U sklopu 16. INTERBIFEP-a će se 9. oktobra  u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli održati koncert Sarajevo Jazz Guerilla feat Marija Šestić i Nataliyah, dok će se, također u sklopu Festivala,  20. oktobra u Galeriji održati konferencija „Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“, koju organizira Centar protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle.

Proglašenje nagrađenih umjetnika i zatvaranje Festivala je planirano 2. novembra 2015. godine, kada će biti i dodijeljene nagrade autorima u  sedam kategorija, koje će odabrati renomirani članovi žirija i umjetnici iz Slovenije, Kipra i Bosne i Hercegovine, uz jednu nagradu po izboru publike.

Na svečanom otvaranju će se gostima i ljubiteljima umjetnosti  obratiti Dženan Jusufović-direktor Međunarodne galerije portreta u Tuzli, predstavnik British Councila u BiH-koji j jedan od pokrovitelja Festivala, Boris Pejić-jedan od nagrađenih umjetnika sa 15. INTERBIFEPA  iz 2013. godine, a INTERBIFEP će proglasiti otvorenim Jasmin Imamović-gradonačelnik Grada Tuzla i predsjednik organizacionog odbora Festivala.

Partneri i pokrovitelji ovogodišnjeg INTERBIFEP-a su Grad Tuzla, Ministarstvo obrazovanja,  nauke, kulture i sporta TK, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i British Council u BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*