Nikšić: Jedinstven nastup ljevice na lokalnim izborima 2016. – prvi cilj

Delegati Socijaldemokratske partije BiH (SDP) su na današnjem Kongresu u Sarajevu usvojili Izvještaj o radu predsjednika Glavnog i Nadzornog odbora između dva Kongresa. Nerminu Nikšiću je prije obraćanja Kongresu odluku o imenovanju na mjesto predsjednika SDP BiH uručio član Radnog predsjedništva Saša Magazinović.

Nikšić je, između ostalog, rekao da su 30472 člana ove partije pokazali da ideja socijaldemokratije opstaje, te da je to ključna snaga ove parttije.

Danas završavamo godinu dana dug posao unutarstranačke stabilizacije i otpočinjemo jedan novi put SDP-a. Taj put obilježit će, prije svega, nastavak reformi unutar Partije, te jačanje SDP-a kao predvodnika ljevice u Bosni i Hercegovini – rekao je Nikšić.

Istakao je da su prije devet mjeseci, praktično krenuli od nule te da su se nakon gubitka izbora i u atmosferi međusobnog nepovjerenja, odlučili sebe podvrgnuti velikom iskušenju.

Svi mi, garancija smo da će Bosna i Hercegovina biti zemlja jednakih i uspješnih građana i zemlja u kojoj će biti mjesta za sve. Zemlja je ustrojena na temeljima ZAVNOBIH-a i antifašizma, i svih njenih naroda i građana – naglasio je.

U nastavku obraćanja rekao je da je izbor predsjednika po principu “jedan član-jedan glas”, historijski događaj za SDP, te da su inovirani Statut i Program, o kojima će se danas raspravljati, bili su predmetom velikog broja javnih rasprava u organizacijama SDP.

Istakao je da današnji Kongres treba biti kongres jedinstva članstva i partije.
Bolji smo, jer vjerujemo u ideal društva jednakosti, jednake šanse, pravde i prilike za sve. Bez obzira kako se ko zove, odakle dolazi, u šta vjeruje ili ne vjeruje. To je put kojim idemo i sa kojeg nećemo skrenuti – naglasio je.

To znači da je država Bosna i Hercegovina država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status.

Kaže da je BiH u velikoj krizi te da vlast na svim nivoima ni izbliza ne zadovoljava interese građana, niti je ti građani uopšte i zanimaju.

SDP neće da šuti. SDP će uvijek raditi na tome da naša država dobije svoj vrhovni sud kako bi svi njeni građani uživali pravnu jednakost i pravnu sigurnost, ma gdje se u Bosni i Hercegovini nalazili – poručio je.

Nadalje, kaže da SDP nije usvojio Zakon o radu, kojim se derogiraju prava radnika, ponižava Sindikat i čime se građani BiH svode na jeftinu radnu snagu za potrebe vlasnika krupnog i često sumnjivog kapitala.

Kao predsjednik SDP-a, pokrenut ću kreiranje jedinstvene političke platforme za ujedinjavanje ljevice. Mi u SDP-u smo imali snage prepoznati ovo kao uslov svih uslova za napredak Bosne i Hercegovine, pa smo još na prošlom Kongresu donijeli odluku o tome – rekao je Nikšić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.