Mađarska danas zatvara granicu sa Hrvatskom ?

Mađarska bi danas mogla zatvoriti granicu s Hrvatskom, a visoka ograda i žilet žica već su postavljene duž granice s Hrvatskom.  Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar:”Branićemo Mađarsku i Evropu na granici sa Hrvatskom”

Ograda visoka više od tri i po metra već je postavljena, a   u njenom podnožju duž cijele kopnene granice Hrvatske i Mađarske postavljaju se  i kolutovi, tzv. žilet žice.

Mađarski vojnici već dvije sedmice užurbano rade na podizanju bedema između te dvije države članice Europske unije.Kod graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend postavljeni su kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u općini Gola i kod Botova.

Baranjsko Petrovo Selo kao službeni i Botovo, kao ilegalni prijelaz, su preko kojih je tokom dva tjedna u Mađarsku ušla glavnina od gotovo 100.000 izbjeglica koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije.

Žičana ograda postavljena je uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, kao i kod ilegalnog prelaza u Botovu, kojim je do sada prošlo više od 50.000 izbjeglica.

Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prijelazima u Prekodravlju.

Mađari potvrdili da postavljaju ogradu prema Hrvatskoj

Mađarska će podići ogradu uz cijelu granicu ove zemlje sa Hrvatskom jer je to jedini način da se spriječe oni koji organizuju dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka da ih prebace u Mađarsku, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

“Branićemo Mađarsku i Evropu na granici sa Hrvatskom”, rekao je Lazar.

On kaže da je mađarska strana spremna da organizuje humanitarni koridor, ali i da u potpunosti zatvori granicu, što zavisi od reagovanja Austrije, prenose hrvatski mediji.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*