EU ima plan za zaustavi priliv izbjeglica u Evropu, grade se kampovi u Turskoj

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdoan trebalo bi da se sastane s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Kako su objavili njemački mediji Evropska komisija i Turska dogovorile su plan kojim bi trebale zaustaviti priliv izbjeglica u Evropu.

Plan uključuje bolju kontrolu granice Turske i Grčke, a službe tih dviju zemalja trebale bi zajedno kontrolirisati obalu i istočni dio Egejskog mora te sve izbjeglice koje dođu do Grčke vrćati u Tursku. U Turskoj planiraju izgraditi kampove za prihvat dva miliona izbjeglica.

Ostale članice EU prema tom planu trebale bi međusobno rasporediti i smjestiti još pola miliona izbjeglica.

Plan su navodno prošle sedmice dogovorili Junker, njemački kancelar Angela Merkel i  francuski predsjenik Fransoa Oland.

Od početka izbjegličke krize u Republiku Hrvatsku je ušlo 111.155 izbjeglica. Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 711 osoba. I dalje se očekuje prilev izbjeglica s područja Republike Srbije, prenosi 24 sata.hr.

Željeznički promet međunarodnih i pograničnih vozama na graničnim prelazima sa Slovenijom i Srbijom od nedelje se normalizovao, objavile su Hrvatske željeznice.

Zbog ivanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica i dalje je na snazi obustava saobraćja međunarodnih i pograničnih vozova na graničnim prelazima s Mađarskom.

(NN, 24sata.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*