Dvije trećine zemalja EU ne želi proizvoditi genetski modificiranu hranu

Dvije trećine članica Evropske unije zatražile su od Evropske komisije da im se dopusti zabrana uzgoja genetski modificiranih usjeva (GMO) u svojim zemljama.

Devetnaest članica EU zatražilo je isključenje iz akulturacije modificiranih usjeva, na čitavom ili na dijelu svojih teritorija, saopćili su iz Evropske komisije. U martu ove godine Evropska komisija je donijela preporuku za sve članice EU da se suzdrže od uzgoja genetski modificiranih usjeva, iako je uzgoj GMO sorti dozvoljen po preporuci Evropske agencije za sigurnost hrane, članice EU su mogle same odlučiti da li žele ili odustaju od proizvodnje genetski modificiranih usjeva.

Za sada se GMO usjevi komercijalno proizvode samo u Španiji i Portugalu, kada je riječ o zemljama Evropske unije.

Belgija i Velika Britanija zatražile su obustavu uzgoja GMO usjeva samo na dijelu svojih teritorija, dok je Njemačka zatražila djelimičnu obustavu zbog nastavka istraživanja.

Zahtjeve za potpunu obustavu uzgoja GMO usjeva uputile su Austrija, Hrvatska, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija.

Pretpostavlja se da će ova odluka značajno utjecati na velike proizvođače GMO proizvoda, koji su već podnijeli zahtjeve za uzgoj u zemljama Evropske unije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*