Presuda Radovanu Karadžiću očekuje se za nekoliko mjeseci

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je kako se presuda Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku entiteta Republike Srpske optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, očekuje za nekoliko mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za par sedmica ulazimo u regularnu posjetu, pa ćemo tada govoriti više o tome. Karadžićevu presudu očekujemo u narednih par mjeseci. Što se tiče suđenja Ratku Mladiću, mi smo u zadnjoj fazi izvođenja dokaza odbrane, koliko će to trajati ne mogu reći, mjesec, dva ili tri. U slučaju Šešelja, mogu reći ono što sam govorio i ranije, mi tražimo da presuda bude donesena što prije, to nije u našim rukama i moramo čekati”, istaknuo je Brammerz.

Glavni tužilac Tribunala obratio se novinarima u Sarajevu pred početak predavanja o temi “Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine” studentima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Istakao je kako je riječ o važnoj temi jer studenti ovog fakulteta trebaju biti dobro upoznati sa međunarodnim pravom.
Na pitanje novinara da prokomentira najavu o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu, Brammertz je kazao kako “postoje druge stvari o kojima treba raspravljati”.

“Imamo već dovoljno stvari o kojima raspravljamo, kao što je reforma pravosuđa i mislim da bi bilo previše za mene da ulazim u te političke rasprave”, zaključio je glavni tužilac Haškog tribunala.

(RTV7/RadioSarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*