UNHCR pozvao Zapad i islamski svijet da zajedno riješe problem izbjegličke krize

Visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je zemlje Zapada i islamskog svijeta da zajedničkim snagama rade na rješavaju izbjegličke krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Guterres je govorio na sjednici Izvršnog odbora UNHCR-a i tom prilikom istakao kako je neophodno formirati jedinstvo kojim će se izaći nakraj s izbjegličkom krizom.

“Da bi se riješio problem izbjegličke krize potrebna je pozitivna saradnja zemalja Zapada i zemalja islamskog svijeta. Pod hitno se treba boriti protiv ekstremističkih ideologija kao i protiv islamofobije. Ukoliko Evropa otvori svoja vrata izbjeglicama različitih vjera, to će oslabiti stav koji zagovaraju radikalne grupe. Zatvaranje vrata muslimanima, ojačava ove radikalne grupe i to oni koriste u cilju vlastite propagande”, kazao je Guterres.

“Treba se još više pomoći zemljama kao što su Liban, Jordan i Turska. Svaka četvrta osoba u Libanu je izbjeglica. To su srednje razvijene zemlje i od ovih pomoći korist mogu imati i izbjeglice i ove zemlje. Na taj se način može stvoriti mogućnost zapošljavanja izbjeglica te tako i oni mogu biti dio privrednog života. Svakog dana stanje izbjeglica je sve lošije, zašto bi željele ostati na jednom mjestu?” istakao je visoki komesar, pozvavši da se omogući veća pomoć zemljama koje su prihvatile veliki broj izbjeglica.

Zamjenik predsjedavajućeg Evropske komisije Frans Timmermans je kazao kako se problem izbjegličke i migranske krize neće uskoro riješiti.

On smatra da ovom problemu treba pristupiti na realan način. On, također, dodaje kako i Evropska komisija želi biti dio ovog rješenja kao i da su odlučni da povećaju humanitarne fondove.

Govoreći o mogućnosti da će među izbjeglicama koje dolaze u Evropu nađe i poneki terorista, Timmermans je kazao: “S ovim rizikom se možemo nositi ukoliko svoj posao uradimo onako kako to treba.”

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.