Na koji način Facebook pomaže izbjeglicama u kampovima

U jeku izbjegličke krize u kojoj brojni Sirijci napuštaju svoju zemlju u želji za boljim životom u zemljama Evropske unije, Facebook je odlučio obezbjediti neprocjenjiv servis pomoći tokom ovog stresnog perioda: besplatan WiFi u izbjegličkim kampovima UN-a.

Za izbjeglice koje se prešle dugi put bez ičega, ovo znači mnogo. Besplatan WiFi im omogućava povezanost sa ostatkom svijeta i način je na koji mogu komunicirati sa članovima svojih porodica.

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka prezentirao je ovu vijest nedavno u UN-u, kazavši:

“Povezanost i besplatan interenet pristup će pomoći izbjeglicama da održe veze sa članovima porodica i voljenima koji nisu mogli krenuti s njima. Facebook je jedinstven način da ostanu u vezi.”

A oni koji su na svom putu ka Evropskoj uniji primorani boraviti u izbjegličkim kampovima znaju u kolikoj je mjeri internet važan, ne samo u smislu komunikacije, nego i edukacije. Izbjeglice će u kampovima provesti jako puno vremena, te je stoga bitno sve što njihov život može učiniti što sličnijim njihovoj normalnoj svakodnevnici.

Naserddine Touaibia, glasnogovornik UNHCR-a je kazao kako, primjerice, besplatan internet u velikom izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu izbjeglicama pruža mogućnost edukacije i otvara vrata za polaganje ispita na univerzitetima koji pružaju opciju studiranja na daljinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*