Ustavni sud RS-a odlučuje: Da li je referendum o pravosuđu ustavan?

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a danas bi trebalo razmatrati zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Klub Bošnjaka zatražio je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da odluka o raspisivanju referenduma nije u skldu sa Ustavom iz Dejtona i da ne narušava interese samo jednog naroda u BiH, nego svih njenih građana.

Potsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik inicirao je održavanje referenduma, koji bi bio organiziran samo na teritoriji jednog entiteta i koji bi kao rezultat trebalo da dovede do ukidanja Suda BiH, te Tužiteljstva na nivou države.

Predstavnici međunarodne zajednice ocijenili su organiziranje referenduma nelegalnim, jer nije u skladu sa sporazumom iz Dejtona. Na odustajanje od referenduma pozvao je Dodika i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali Milorad Dodik i ljudi oko njega sada to odbijaju.

Veliki broj analitičara, te predstavnici opozicije u RS-u smatraju kako do referendum nikada neće doći i da Dodik prijetnjama za organiziranje samo pokušava skrenuti pažnju javnosti sa glavnog problema u Republici Srpskoj, a taj je da narod sve teže živi.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić izjavio je danas da očekuje da će Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa RS-a odlučivati u skladu s pravnom normom, prilikom razmatranja zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, te odbaciti odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH.

Bratić smatra da će Vijeće Ustavnog suda RS-a na današnjoj sjednici zauzeti stav da je referendumsko pitanje protuustavno i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Očekujem da Vijeće za zaštitu vitalog interesa pri Ustavnom sudu RS-a potvrdi da je odlukom o referendumu u RS-u ugrožen ne samo vitalni nacionalni interes Bošnjaka, već svih konstitutivnih naroda”, rekao je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.