Upućen zahtjev Skupštini TK: Premijer Gutić zatražio smjenu uhapšenog ministra Ajanovića

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, uputio je Skupštini zahtjev za razrješenje Edina Ajanovića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja, koji je nedavno uhapšen akciji Federalne uprave policije u Tuzli.

Podsjetimo, u istoj akciji, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, uhapšeni su Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić i Mersed Šerifović. Oni se terete da su malverzacijama oko poticaja u poljoprivredi sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, piše Faktor.ba.

-Zahtjev za razrješenje je potpisan i upućen Skupštini Tuzlanskog kantona. Na ovaj potez smo se odlučili zbog njegove nemogućnosti obavljanja funkcije ministra, a mi moramo obezbijediti da Ministarstvo normalno funkcioniše – kazao je Gutić.

Još uvijek nije poznato da li će Narodna stranka Radom za boljitak, čiji je Ajanović član, predložiti novog ministra, ili će novi ministar biti imenovan iz neke druge stranke. Nije isključeno ni formiranje nove parlamentarne većine.

S druge strane, Senad Alić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, kazao je da hapšenje i pritvaranje kantonalnog poslanika Merseda Šerifovića neće ugroziti rad kantonalne Skupštine.

– Ovim hapšenjem poslanika Šerifovića nama nije ugrožena skupštinska većina i mi ćemo nastaviti funkcionisati do presude nadležnog suda. Vidjet ćemo kako će se cijeli postupak okončati. Ja očekujem da mi nećemo imati većih problema u radu – kazao nam je Alić, dodajući da trenutnu većinu, bez Šerifovića, čini 19 poslanika – SDA(13), S BiH(3), BPS(2) i Boljitak(1).

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*