A shirtless Xavier Broseta (R), Executive Vice President for Human Resources and Labour Relations at Air France, is evacuated by security after employees interrupted a meeting with representatives staff at the Air France headquarters building at the Charles de Gaulle International Airport in Roissy, near Paris, France, October 5, 2015. Air France confirmed in a meeting with staff on Monday that it plans to cut 2,900 jobs by 2017 and shed 14 aircraft from its long-haul fleet as part of efforts to lower costs, two union sources said. REUTERS/Jacky Naegelen

Direktorima Air Francea radnici potrgali košulje

Dva direktora aviokompanije Air France umalo su linčovani nakon što su naišli na protestu vlasittih radnika. Spasili su se bijegom preko ograde, ali su pritom ostali polugoli.

Problem radnika sa menadžmentom nastao je nakon najave restrukturiranja kompanije koje bi moglo rezultirati otkazima za čak 2.900 ljudi, ali i duže radno vrijeme za one koji ostanu u kompaniju za, dakako, jednaku plaću.

To bi ujedno bilo najveće otpuštanje u posljednje 22 godine.

Direktori Pierre Plissonnier i Xavier Broseta, koji upravlja ljudskim resursima u Air Franceu, napadnuti su i košulje su im otrgnute s leđa.

“Nisam mogao vjerovati… Osiguranje je Brosetu požurivalo da preskoči ogradu”, opisuje jedan od radnika, prenosi Financial Times.

Sindikalisti, naime, poručuju da ne žele da radnici ispaštaju zbog nesposobnosti i loših odluka uprave. Najprije žele vidjeti planove za poboljšanje poslovanja, a tek onda smanjenje broja radnika. Mnogi radnici su na sebi u trenutku protesta imali službene uniforme i zahtijevali su otpuštanje izvršnog direktora Frédérica Gageya, noseći transparente s natpisima “Otpustite Gageya!” i “Plan D? Otpustite direktora”. Gagey je uspješno izbjegao demonstrante.

Francuske vlasti osudile su napad na direktore. AFP prenosi izjavu francuskog premijera Manuela Vallsa, koji je poručio da ga “sablažnjava neprihvatljivo nasilje” i dodao da je “stanje u kompaniji teško, ali da ništa ne opravdava takve istupe”.

Air France je najavio tužbe protiv radnika koji budu identificirani kao napadači. Naime, povrijeđeno je sedmero ljudi, među kojima i jedan radnik osiguranja, koji je teže povrede.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.