BiH dobija jedan od najmodernijih zatvora u regiji: Osuđenici će imati sportsku dvoranu, heliodrom…

Nakon mnogo kontroverzi i prijepora, projekt izgradnje državnog zatvora ulazi u završnu fazu i za oko godinu dana prvi zatvorenici mogli bi biti smješteni u objekt u Istočnom Sarajevu, za koji bosanskohercegovačke vlasti i oni koji su financijski pomogli njegovu izgradnju ističu da će biti jedna od najmodernijih zatvorskih ustanova u regiji

Ovo posebno dobiva na značaju ako se zna da su pripremne aktivnosti za izgradnju zatvora počele još 2004. godine, a da je temeljni kamen položen dvije godine kasnije. Osnovni cilj projekta koji je trebao biti okončan 2008.godine bio je riješiti problem prenatrpanosti postojećih zatvorskih kapaciteta. No, tek osam godina nakon definiranog roka BiH će konačno dobiti državni zatvor, što znači da će tada u ovu ustanovu biti upućeni i mnogi od onih koji zbog nedostatka smještajnih kapaciteta čekaju na izdržavanje kazne.

Zbog nepostojanja zatvora na državnoj razini, osobe koje Sud BiH osudi ili im odredi pritvor upućuju se u kazneno-popravne ustanove širom zemlje. Osuđenici su trenutačno smješteni u nekim od 14 kazneno-popravnih ustanova na entitetskoj razini.

– Projekt izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH iniciran je kako bi se izgradila kazneno-popravna ustanova s visokim stupnjem sigurnosti za 348 osuđenika i pritvorenika u skladu sa standardima europskih zatvorskih pravila i domaćih zakona – kaže ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša. U državnom zatvoru bit će mogući smjestiti 298 zatvorenika i 50 pritvorenika po odlukama Suda BiH. Cijeli projekt stoji približno 40 mil. eura, što dovoljno govori o standardima koji su poštovani prilikom izgradnje ovako specifičnog objekta.

Sigurnosni standardi su takvi da će ovaj zatvor moći primiti osuđene počinitelje ratnih zločina, ili organiziranog kriminala na izdržavanje kazne. Osim što će biti najsigurniji zatvor u regiji, novi državni zatvor imat će prostore za razne aktivnosti zatvorenika, koje, između ostalog, imaju i u razvijenim europskim državama. Tako će u zatvoru biti poseban prostor za sportske, odnosno rekreacijske aktivnosti zatvorenika, kuhinju te ambulantu i nekoliko posebnih prostora za edukaciju.

Sobe u kojima će biti smješteni zatvorenici će, uz toalet, imati krevet, radni stol i ormar, što je također europski standard. Da se prilikom projektiranja vodilo računa o svim detaljima pokazuje i činjenica da će u neposrednoj blizini zatvora biti uzletište za helikoptere pa će i prijevoz zatvorenika u i iz zatvora biti moguć i zračnim putom.

Stopirana izgradnja zatvora u Mostaru

Rasterećenju zatvorskih smještajnih kapaciteta trebala je doprinijeti i izgradnja zatvora u Mostaru. No, kako je “Večernjak“ već pisao, u mostarskom prigradskom naselju Jasenica završena je tek prva faza izgradnje novog zatvora. Ni nakon više od tri godine od početka radova nisu osigurana sredstva za nastavak radova čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 30 milijuna maraka. Do eventualnog intenziviranja aktivnosti na izgradnji mostarskog zatvora moglo bi doći ako sredstva iz IPA fondova budu odobrena za ovu namjenu.

 

( Vecernji.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*