Sud BiH Huseina Erdića i druge osudio za pridruživanje i saradnju s IDIL-om

Sud BiH donio je danas osuđujuću presudu u slučaju Husein Erdić i drugi, kojom je Huseina Erdića, Midhata Traku, Nevada Hušidića i Merima Keserovića osudio na zatvorsku kaznu za krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Erdić je dobio 3,5 godine zatvora, Trako 1,5 godinu, a Keserović i Hušidić po godinu dana zatvorske kazne. Traki i Erdiću će u kazne biti uračunato vrijeme koje su proveli u zatvoru.

Prema navodima presude, Husein Erdić je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine, početkom februara 2015. organizirao i rukovodio te dogovorio s njemu poznatim osobama iz Turske da s područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bh. državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji IDIL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo – Istanbul.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su 18. februara Erdića, Traku, Hušidića i Keserovića, a Sud BiH je optužnicu protiv njih potvrdio 15. aprila.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da je Tužilaštvo BiH zadovoljno presudom jer je ovo prvi ovakav presuđen slučaj u historiji. Od osuđenih izricanju presude je prisustvovao samo Erdić.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.