Mektić: BiH ima odgovor na eventualnu izbjegličku krizu

Na današnjem sastanku koordinacijskog tijela za pitanja migracija u BiH, a koje je ujedno i Operativni štab za pitanja migracija, razgovarano je o aktivnostima i pripremama u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u našu zemlju.

U obraćanju medijima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izrazio je zadovoljstvo do sada urađenim pripremama u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u BiH. Današnjem sastanku prisustvovao je i predstavnik iz Srbije koji je prezentirao iskustva, propuste i korake koji su poduzimani u Srbiji po pitanju izbjegličke krize.

“BiH je u potpunosti spremna, od samog ulaska izbjeglica, njihove evidencije, smještaja i svih koraka koje je potrebno poduzeti. Imamo odgovor i sa velikom sigurnošću mogu reći da možemo upravljati tom situacijom. To se odnosi i na sigurnosni segment, kako lokalnog stanovništva, tako i izbjeglica”, rekao je Mektić.

Do sada postoji jedna ustaljena ruta kojom se izbjeglice kreću prema zemljama zapadne Evrope. To je put od Grčke, preko Makedonije, zatim Srbije i Hrvatske. BiH još uvijek nije destinacija koja je “interesantna” za izbjeglice.

“Još uvijek nije izgledno da će i u narednom periodu izbjeglice krenuti prema BiH. Ono što je važno jeste da je naša država na svim nivoima uradila sve pripremne radnje kako bismo eventualnu krizu dočekali spremni”, poručio je Mektić.

Naglašeno je da će u toku naredne sedmice biti obavljeni razgovori sa stranim donatorima kako bi se osigurala i dodatna tehnička oprema koja će se iskoristiti za adekvatno provođenje procesa prijema izbjeglica i njihovog tretiranja.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*