Sanader ostaje u zatvoru – Sud odbio prijedlog za kauciju

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader zasad ostaje u istražnom zatvoru, jer je njegov prijedlog kaucije odbilo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda uz obrazloženje da nekretnine nemaju “čistu” dokumentaciju.

Zbog toga, smatra Sud, te nekretnine nisu dovoljna garancija kojom bi se država jednostavno i brzo mogla naplatiti u slučaju njegovog bijega.

Nakon što je Vrhovni sud prošle sedmice Sanaderu ukinuo presudu, te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenio ga kaucijom od 12,4 miliona kuna, obrana je predložila sudu da dvije nekretnine koje pokrivaju taj iznos prihvati kao garanciju da Sanader tokom sudskog postupka neće bježati.

Međutim, kada je riječ o prvoj nekretnini u Kozarčevoj ulici, Vijeće je utvrdilo da ne postoji dovoljna garancija da bi se kaucijom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništvu Mirjane Sanader, postigla ona svha koja je potrebna, a to je osiguranje garancijom i zamjena za istražni zatvor, rekao je novinarima portparol suda Krešimir Devčić nakon što je Vijeće iza zatvorenih vrata objavilo odluku strankama u postupku.

Odbrana je u tom slučaju predložila da se jedna trećina kuće upiše na dvoetažnom stanu koji se nalazi u sklopu zgrade u Kozarčevoj, ali Vijeće je zaključilo da se radi o neetažiranoj zgradi koja nema stanove kao posebne dijelove zbog čega je upitna komercijalna vrijednost tog dijela nekretnine.

Osim toga, kazao je Devčić, na toj zgradi nalazi se upis, odnosno blokada dvije trećine kao garancija u postupku eventulanog oduzimanja imovinske koristi od Ive Sanadera.

Kad je riječ o drugoj ponuđenoj nekretnini na Srebrenjaku, koja je u vlasništvu jednog od Sanaderovih advokata Gorana Suića, Vijeće je utvrdilo da iz zemljišnih knjiga proizlazi negativna zabilježba, a to je da u odnosu na tu zgradu nije položena građevinska ni dozvola za upotrebu.

“To je za sudsko Vijeće upitno. Postoji načelo povjerenja u zemljišne knige i samim tim Vijeće smatra da je upitna vrijednost zgrade, odnosno prvenstveno komercijalna vrijednosti kao kasnija moguća naplata, odnosno da se iz njene vrijednosti poluči prvobitna vrijednost garancije od 12,4 milijuna kuna.

Predstavnici tužiteljstva su nakon izlaska iz zgrade suda novinarima izjavili da je prijedlog odbijen ali nisu htjeli komentirati odluku. Sanaderovi branitelji su na izlasku iz suda zaobišli novinare, pa se od njih nije moglo doznati hoće li se žaliti na takvu odluku ili će sudu odmah podnijeti novi prijedlog za kauciju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*