Održana debata o zdravoj ishrani djece u fazi ranog rasta i razvoja

U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje 2015.“, danas je u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, održana debata o ishrani djece u fazi ranog rasta i razvoja pod nazivom, „Učiteljica i mama kažu najbolje je jesti….“. Debatu je organizovalo Udruženje potrošača „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona, uz podršku kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.

Održanoj debati je predhodilo istraživanja o sigurnosti i kvaliteti ishrane djece mlađe školske dobi, čiji su rezultati bili polazište u raspravi, a čiji je cilj podići svijet o važnosti pravilne prehrane za pravilan rast i razvoj djece, prevenciji bolesti, kao i obezbjeđenja nutritivno sigurne hrane. Ovim istraživanjem su bili obuhvaćeni roditelji djece iz nekoliko osnovnih škola Tuzlanskog kantona. Rezultat su slični onima koja su vršena na nivou FBiH, a to je briga roditelja za pravilnom ishranom svoje djece, posebno onih, čije prvo dijete kreće u školu.

Kako je rečeno ovom prilikom, zdravu ishranu kod djece čini pet izbalansiranih dnevnih obroka, uz neophodnu fizičku aktivnost. Preporuka je sve nezdrave namirnice koje nas okružuju, treba zamjeniti sa obrocima ponesenim od kuće. Prema smjernicama koje se u Bosni i Hercegovini primjenjuju od 2013.godine, zdravu ishranu djece čini voće, povrće i žitarice. Takođe preporuka za obrazovne ustanove kao što su obdaništa je da se jelovnici formiraju, na osnovu standardnih normativa.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*