Nova izložba Milomira Kovačevića Strašnog u Francuskoj: Fotografije Sarajeva uskoro u dvorcu Trousse Barriere

Izložbi u Briaru prisustvovat će i ambasador BiH u Francuskoj, Ivan Orlić, kao i Milomirovi prijatelji iz Sarajeva kojima se uvijek posebno raduje.

Sarajevo zaustavljeno na slikama hroničara vremena Milomira Kovačevića Strašnog od 9. do 31. oktobra krasit će zidove veleljepnog objekta iz 1885. godine, dvorca Trousse Barriere u francuskom gradu Briare.

Na afiši koja najavljuje izložbu nalazi se fotografija legendarnog Duška Mandića, imitatora Elvisa Presleya, koji je do rata bio jedna od ikona Sarajeva. Ta fotografija dio je ciklusa „Sarajevo blues“, koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Predsjedništva BiH od 14. do 26. septembra bio izložen u Domu kulture grada Aix en Provence.

– Svojim prisustvom izložbu u Briaru uveličat će i ambasador BiH u Francuskoj Ivan Orlić, kao i moji prijatelji iz Sarajeva kojima se uvijek posebno radujem. Francuskoj javnosti  pokazat ću svoje fotografije na kojima je ona ljepša slika Sarajeva – kazao nam je ovaj Sarajlija iz svog pariškog doma.

Zahvaljujući njemu, Sarajevo zasigurno ima jednu od najvrednijih fotodokumentacija o kraju 20. stoljeća, obuhvatajući period od osamdesetih do kraja opsade grada. Njegova arhiva broji više od 30.000 fotografija o životu Sarajeva.

(M. Ču./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*