Natalitet u TK niži od desetogodišnjeg prosjeka

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja u 2014. godini i uputila dokument u skupštinsku proceduru.

Natalitet u 2014. godini, sa stopom od 8,3‰, niži je za 1‰ od desetogodišnjeg prosjeka za Kanton (9,3‰). Najniža vrijednost nataliteta, registrovana je u Čeliću (5,43‰), a najviša u Živinicama (9,68‰). U 2014. godini registrovane su 3.504 umrle osobe i to 52% muškaraca i 48% žena. Od ukupno deset vodećih uzroka umiranja na području Tuzlanskog kantona, 67% su iz grupe bolesti kardiovaskularnog sistema poput povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, srčanog infarkta, zastoja srca, srčane insuficijencije te hroničnih ishemičnih oboljenja srca i kardiomiopatije.

Vodeći uzroci obolijevanja su: akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, akutni bronhitisi i dijabetes. Najučestaliji pojedinačni uzroci bolničkog liječenja registrovani iz grupe oboljenja cirkulatornog sistema su moždani udar, hronična ishemična oboljenja srca i aktuni infarkt miokarda.

U 2014. godini jednom punktu primarne zdravstvene zaštite gravitiralo je prosječno 2.228 stanovnika. Na jednu ordinaciju prosječno gravitira 1.447 stanovnika, a radni tim primarne zdravstvene zaštite obuhvatio je sa 1.236 stanovnika.Na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini osigurana lica su opredjeljena za 229 timova porodične medicine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.