SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Poslanici Predstavnièkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat æe danas na sjednici, koja je poèela s 50 minuta zakašnjenja, Prijedlog državnog zakona o azilu koji je pripremilo Vijeæe ministara BiH. (FOTO FENA/EMIR BURLOVIC)

PDPSBIH: Zaključena rasprava o Prijedlogu zakona o azilu i zakonu o zaštiti potrošača

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  zaključili su raspravu o Prijedlogu zakona o azilu kao i o Prijedlogu zakona o dopunama zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Ovim zakonom želi se na trajniji način riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje.

Zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je istaknuo da je i ovaj kao i zakon o strancima o kojem će poslanici također danas raspravljati, usaglašeni sa svim nivoima vlasti i mogu odgovoriti onome što je BiH neophodno.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović najavio je da će ova stranka podržati Prijedlog zakona o azilu imajući u vidu stanje koje potresa Evropu i svijet kada je u pitanju izbjeglička kriza.

Principe zakona podržat će i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić naglašavajući da je zakon u skladu s evropskim zakonodavstvom jer smatra da će se njime i zakonom o strancima urediti ova oblast, a u amandmanskoj fazi zakon se može mijenjati.

Za poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predraga Kožula u zakonu nije potrebno razdvajati maloljetnu osobu koja je u bračnoj zajednici i koja to nije, ali je najavio da će detaljnije o njemu komentirati u drugoj fazi usvajanja tog važnog zakona.

Završena je rasprava i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Povod za donošenje tog zakonskog rješenja, naglašavaju iz Vijeća ministara BiH, jest Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o strancima koji regulira postupak ulaska stranaca u državu, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Konačan stav o zakonu poslanici će dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.