Tragedija u naselju Karaula kod Živinica: Dječaku, čiji je otac umro od trovanja, bore se za život

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli još uvijek se bore za život petnaestogodišnjeg dječaka iz izbjegličkog naselja Karaula kod Živinica, koji se 30. septembra ove godine najvjerovatnije otrovao nakon prekomjernog konzumiranja alkohola.

Dječakov otac, 57–godišnji Ismet Omerović, također se istog dana vjerovatno otrovao alkoholom, a preminuo je 2. oktobra u tuzlanskoj bolnici.

Dječak je smješten na Klinici za reanimatologiju i anesteziologiju UKC-a Tuzla.

– On se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja. Njegovo opće zdravstveno stanje je vrlo teško i trenutno se nalazi na respiratoru – kazala nam je Ersija Aščerić Mujedinović, glasnogovornica UKC-a Tuzla.

Kako nam je rečeno, do ove tragedije je došlo u izbjegličkom naselju Karaula, gdje inače živi porodica Omerović, koja je porijeklom iz Zvornika. Ismet Omerović i njegov maloljetni sin su zajedno sa još nekoliko stanovnika ovog naselja sjedili ispred jedne kuće, te konzumirali rakiju koju su kupili u jednom naselju Živinicama.

Dan poslije, Ismet se žalio na stomačne tegobe i bol u grudima, a prema riječima članova njegove porodice, tog dana je i povraćao. Navečer je odvezen u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Živinicama. Upućen je u tuzlanski Univerzitetski klinički centar, gdje je iste noći preminuo.

U petak, dva dana nakon što su konzumirali rakiju, i 15-godišnji dječak se požalio na tegobe, nakon čega je upućen u UKC- Tuzla, gdje mu se ljekari bore za život. U cijeli slučaj su se uključili službenici MUP-a Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

– Obavljena je obdukcija tijela Ismeta Omerovića. Nisu utvrđeni tačni uzoci smrti. Međutim, tokom obdukcije su uzeti uzorci tkiva i radit će se toksikološko vještačenje. Otac i sin su najvjerovatnije konuzmirali isti alkohol. Izuzeto je i piće i radit će se hemijsko vještačenje uzoraka tog pića. Nakon toga će se utvrditi veza tog alkohola i smrti, da se vidi imali krivično odgovornih – kazao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Policija i Tužilaštvo će nakon što dobiju rezultate nalaza istražiti da li su otac i sin namjerno otrovani, ili su smrt i teško stanje dječaka tek posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola. Dodatnu sumnju stvara činjenica da su i drugi stanovnici Karaule konzumirali istu noć alkohol, te da nemaju nikakvih zdravstvenih problema. No, još uvijek nije poznato da li su i drugi stanovnici konzumirali istu rakiju kao i Ismet Omerović i njegov sin.

(S. K./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*