Peter Duffy – novi direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavljuje dolazak novoimenovanog direktora Misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu – Petera Duffya.

Kao direktor misije, Duffy će nadgledati najveći dio civilne pomoći američke vlade Bosni i Hercegovini, koji za 2015. godinu iznosi 28 miliona dolara. Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade bilateralnim odnosima dviju država, te promicanju euroatlantskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana, ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH.

Prije ovog imenovanja, Duffy je radio kao zamjenik direktora USAID Misije u Afganistanu. Prije toga je bio direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog portfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda misije USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je također i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

“Jedva čekam da vodim misiju USAID-a u Bosni i Hercegovini, prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velikih prirodnih resursa. Tokom naredne tri godine, pod mojim vođstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti, te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH”, rekao je Duffy.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

(radiosarajevo/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.