Kako duhanska industrija djeci “pakira” nikotin u slatkiše

“Zavaravajuće oglašavanje je bilo koje oglašavanje koje na bilo koji način … dovodi u zabludu ili je vjerovatno da će dovesti u zabludu osobe kojima je upućeno ili do kojih dopire, pa je vjerovatno da će zbog toga utjecati na njihovo ekonomsko ponašanje…” (Iz Zakona o nedopuštenom oglašavanju)

Napori tradicionalne duhanske industrije da reklamiranje cigareta dođe i do djece, temeljito su dokumentirani.

Još su se 1960-ih i 1970-ih godina kompanije duhanske proizvode reklamirale u tada popularnim dječjim emisijama poput “The Flintstonesa”, a sigurno su vam poznati i slatkiši poput žvakaća u obliku cigareta i slični pokušaji ‘usađivanja’ u svijest nezdrave navike pušenja već od rane dobi.

No pojavom “e-cigareta” na tržištu stigli su i novi načini kojima se djeci želi skrenuti pažnju na njih, što takve kompanije znaju vješto iskoristiti. Jedan od načina jest da zabranjenim prikrivenim oglašavanjem svoje proizvode “pretvaraju” u istoimene i slične oblike slatkiša koji su djeci primamljivi. Koriste logo, naziv i boje duhanskog proizvoda dok reklamiraju neku čokoladicu ili bombone.

Iako su “e-cigarete” okarakterizirane kao manje štetne od klasičnih za odrasle ljude, za djecu i bebe fatalna može biti i samo čajna kašićica tekućeg nikotina.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.