NUB “Derviš Sušić”: Promocija knjige, projekcija filma i debata o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi

U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUBRS), tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“, a u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) u NUB “Derviš Sušić” Tuzla upriličena je izložba pod nazivom ,,Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi „Sarajevo 1914.″ , autora Vladimira Dedijera,  ,,Sarajevskiatentat” Vojislava Bogićevića, te promocija knjige  ,,Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi” i javna debata na kojoj su učestvovali: ŽeljkoVujadinović, mr. Slobodan Šoja, te moderator Slobodan Nagradić.

EU finansira projekat u okviru programa “Sarajevo 2014” za obilјežavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, s cilјem da se širom svijeta pošalјe poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Predstavlje je i dokumentarni film “Sarajevo 1914”. Sagovornici u filmu su bili akademik iz Sarajeva Muhamed Filipović, publicista iz Zagreba Miljenko Jergović, historičar iz Banjaluke Željko Vujadinović i drugi, a u filmu je korišten materijal iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović – Zečić o samom projektu je kazala da je namijenjen prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima , prosvjetnim radnicima, a kasnije je proširen na sve one koji nisu historičari, a žele nešto više da saznaju o ovoj temi. ” Niko u regionu nije štampao knjigu koja obrađuje ovu temu. „Sarajevo 1914“ je knjiga koja prikazuje događaje koji su su uslijedili nakon atentata, te izvorne stenogramske bilješke sa glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, održane u Sarajevu 1914. godine”, kazala je gospođa Petrović – Zečić.

S cilјem izgradnje mirnog i stabilnog društva projekat promoviše pomirenje i uspostavlјanje povjerenja u Bosni i Hercegovini. Prepoznajući važnost izučavanja historije u tom procesu, kroz aktivnosti projekta podsticaće se razvoj kritičkog mišlјenja i kultura dijaloga u kontekstu izučavanja i obilјežavanja historijskih događaja u Bosni i Hercegovini.

Historičar, Željko Vujadinović, na današnjoj debati, rekao je da je ovo jedini projekat ovakve vrste u našoj zemlji.”  Prvi put je na jednom mjestu prikazano izvještavanje evropske štampe o sarajevskom atentatu i julskoj krizi. U okviru toga prikazano je i izvještavanje štampe iz onih država koja je do sada bila potpuno nepoznata javnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire”, riječi su gospodina Vujadinovića.

Izložba ima ukupno 24 plakata koji predstavljaju pregled štampe o Julskoj krizi u dvanaest zemalja (Austrija, Njemačka, Švedska, Bosna i Hercegovina, Turska, Hrvatska, Srbija, Rusija, Italija, Francuska,Velika Britanija, Mađarska). Autori izložbe su eminentni stručnjaci sa prostora bivše Jugoslavije.

Direktor tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“ doc.dr.Edin Jahić, naglasio je da ga raduje što je biblioteka u Tuzli partner ovog projekta i što su ove dvije ustanove zajedničkim naporima realizirale promociju knjiga u okviru koje je prikazan film i upriličena izložba. ” Naši čitaoci će se u narednom periodu moći koristiti knjige koje su danas predstavljene, te obnoviti sjećanje na historijske događaje u Bosni i Hercegovini koji su prethodili Prvom svjetskom ratu” , kazao je direktor Jahić.

Izložba će ostati otvorena za javnost do petka 9.oktobra 2015.godine.

(RTV7 /NUB “D.Sušić”)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*