Radionice u tuzlanskim vrtićima: „Hajmo sad svi naučiti kompostirati“

Centar za ekologiju i energiju je počeo sa održavanjem radionica u vrtićima JU „Naše dijete“ na kojima kroz maštovitu prezentaciju i sa praktičnim prikazom kompostiranja djeca uče šta pripada u organski otpad, kako se otpad priprema za kompostiranje, kako se vrši kompostiranje i za šta se koristi nastali kompost.

Za svaki vrtić su nabavljene kante za prikupljanje organskog otpada, a za veće vrtiće i komposteri. Na radionicama su djeci podijeljene i brošure o kompostiranju koje sadrže upute o kompostiranju prilagođene maloj djeci. Djeca će stečeno znanje i priručnike ponijeti svojim kućamagdje će se i njihovi roditelji, rodbina i prijatelji moći upoznati o procesu kompostiranju. Na taj način će i sami moći promijeniti svoj odnos prema organskom otpadu.

Za vrtiće su pripremljene i dvije vrste postera koji će biti postavljeni u blizini kanti za odvajanje organskog otpada. Na prvom posteru je slikovito prikazan cijeli proces kompostiranja, a na drugom je prikazano koje vrste otpada se mogu, a koje se ne mogu kompostirati.

Očekuje se da će kroz edukativne i praktične radionice oko 1000 djece i 100 zaposlenih u JU „Naše dijete“ naučiti na koji način je moguće kompostirati organski otpad i koje su prednosti uvođenja tog procesa.

Inače, realizacijom ovog projekta, koji se implementira uz podršku američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu, će se smanjiti količine organskog otpada na deponijama, jer njegovim odbacivanjem na deponije se bespovratno gube dragocjene materijalne i energijske vrijednosti.

Prema podacima dobivenim iz JKP „Komunalac“ Tuzla, na području Grada Tuzla otpad se odlaže na deponiju koja ima još neiskorištenog prostora za narednih 8 godina, zbog čega je neophodno raditi na smanjenju otpada, njegovom recikliranju i kompostiranju.

Kompostiranjem organskog otpada, količina otpada koja završava na odlagalištu se može smanjiti čak za jednu trećinu, a korištenjem komposta kao humusa izbjegavamo upotrebu vještačkih gnojiva koja smanjuju kvalitet voda i tla, te ugrožavaju zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*