“Podrška dojenju: Dojenje na radnom mjestu”

Svjetska sedmica dojenja je globalna kampanja koja se održava svake godine u prvoj sedmici augusta, u oko 170 zemalja svijeta, kako bi se porodilje potaknule na dojenje i time unaprijedilo zdravlje djece.

Ovogodišnja “Svjetska sedmica dojenja” obilježava se pod sloganom “Podrška dojenju: Dojenje na radnom mjestu”, s ciljem omogućavanja dojenja na radnom mjestu kako bi majke mogle da uspostave i održe optimalno dojenje. Prema podacima SZO i UNICEF-a 95% majki može dojiti svoje dijete, a ključne aktivnosti za postizanje uspjeha su obezbjeđivanje adekvatnih informacija te podrška porodice, zdravstvenog sistema i cijelog društva. Majčino mlijeko je idealna hrana za dijete, sastavom i kalorijski potpuno prilagođeno potrebama novorođenčeta i dojenčeta, najjednostavniji je način ishrane, praktično je sterilno, uvijek dostupno, toplo bez dodatne pripreme, i u vrijeme kada to beba želi. Dijete hranjeno majčinim mlijekom ima brže emocionalno i socijalno sazrijevanje, a sa ekonomskog aspekta majčino mlijeko predstavlja najjeftiniji način ishrane.

Dojenje pozitivno utiče na majčino raspoloženje, dojena djeca manje plaču i brže napreduju te se povećava povezanost između majke i djeteta.

Dojenje je posve intiman čin između majke i bebe, u kojem beba ne dobiva samo hranu, nego i dodir i ljubav i iz kojeg nastaje neraskidiva emocionalna veza.

Međutim, problem nastaje prilikom povratka majke na posao kako za majku tako i za dijete, jer svaki prekid ustaljenih navika i pronalazak nove rutine može biti donekle traumatičan za malu djecu. Problem je veći u situaciji kada se majka mora vratiti na posao dok je dijete vrlo malo, prije nego navrši šest mjeseci ili je malo starije od šest mjeseci.

Ukoliko nemaju podršku poslodavca, majke bivaju razdvojene od svoje djece, susreću se sa poteškoćama pri izdajanju i pohranjivanju mlijeka te na taj način teško uspijevaju održati stvaranje mlijeka i dojenje, a na osnovu člana 59. Zakona o radu FBiH Službene novine br. 43/99, 32/00 i 29/03, žena koja nakon korištenja porođajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika.

Pravo iz stava 1. ovog člana žena može koristiti do navršene jedne godine života djeteta.

Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog člana računa se u puno radno vrijeme.

Neophodno je stvoriti okruženje i razumjevanje koje će pomoći majkama da se lakše odluče dojiti iako se moraju vratiti ranije na posao. Poslodavac i zaposlenici bi kreiranjem pozitivne atmosfere mogli uticati na uspostavljanje i održavanje dojenja (uključujući i isključivo dojenje) i na taj način poboljšati i unaprijediti zdravlje majke i djeteta, ali i smanjiti izostanke s posla te povećati produktivnost na radnom mjestu. Kao argument u prilog navedenom ide i činjenica da su dojena djeca puno zdravija pa će majka manje izostajati s posla zbog bolesti djeteta u kasnijim životnim periodima.

U društvu koje je prijateljski naklonjeno uspostavljanju kulture dojenja, majke treba da dobijaju pomoć, savjete i podršku. I na kraju dojenje se ne može nametnuti niti narediti, kao i ljubav, i sve dobro u čovjeku može se samo potaknuti, pokazati, poučiti, podržati i odnjegovati.

(Zavod za javno zdravstvo TK/RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*