Dom naroda usvojio rebalans budžeta FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je rebalans budžeta FBiH za 2015. godinu sa 31 glasom za, 14 protiv, te jednim suzdržanim.

Rebalans podrazumijeva uvećanje trenutnog budžeta za 14,3 miliona KM, odnosno ukupni novi budžetski iznos od 2.348.412.392 KM. Kako je objasnila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, do kraja godine će izostati 200 miliona od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te je umjesto toga ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 miliona KM predviđen za penzioni fond, zatim, uvećan je transfer za obaveze prema neratnim invalidima za oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta za oko 9,6 miliona.  Dvadeset miliona KM u rebalansu namijenjeno je za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, za šta je već ušteđeno 13,7 miliona KM kroz moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru.

Kapitalni budžetski transferi su umanjeni za oko 6,2 miliona KM, a izdaci za kamate 1,44 miliona.

Osim navedenog, delegati će, između ostalog, raspravljati i o Prijedlogu izvršavanja budžeta, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u BiH, te Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2014. godinu.

Glasanju o budžetu prethodila je dugotrajna rasprava. Delegat iz Naše stranke Predrag Kojović najavio je da će glasati protiv rebalansa budžeta, jer, kao ni u prvobitnom, nisu izdvojena dovoljna sredstva za borbu protiv korupcije. Posjetio je kako je u junu 2014. usvojen Zakon o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji “nikada nije implementiran”, odnosno za koji je prema budžetu izdvojeno tek 200.000 KM.

Više delegata žalilo se na loše stanju u Unsko-sanskom kantonu (USK) i njegovo negativno izdvajanje u budžetu. Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kazao je kako je rebalans budžeta posljedica budžeta kojeg je usvojio bivši saziv Vlade.

Nerealnim je rebalans budžeta okarakterisala delegatikinja Draženka Subašić iz Demokratske fronte (DF). Potpredsjedavajući doma Jasenko Tufekčić iz Stranke demokratske akcije (SDA) smatra kako su se tokom rasprave moglo osjetiti samo motivi za prikupljanje političkih poena.

Odgovarajući na kritike delegata, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kazala je da je Vlada zatekla obaveze prema penzionerima koji moraju biti usvojeni, te je stoga neophodna povećanja fonda Zavoda PIO. Također, rekla je kako komercijalne banke nude povoljnije kredite od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Milićević je, obrazlažući rebalans, dodala i kako se Vlada odlučila za izdvajanje sredstava za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje, umjesto da taj zadatak prebacuje nižim nivoima vlasti. Na kraju je naglasila kako je Vladu FBiH zatekao veliki broj obaveza koje moraju biti ispunjene.

Delegat Kojović nije se saglasio sa ministricom, ustvrdivši kako su krediti MMF povoljniji od komercijalnih, te dodao da krediti MMF zahtjevaju provođenje reformi, za razliku od komercijalnih banaka, zbog čega se usprotivio navedenom. Ranije je Dom naroda, kao prvu tačku dnevnog reda, usaglasio tekstove Zakona o prvirednim društvima na sva tri službena jezika u FBiH.

(Onasa/FTV/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*