Vijeće naroda Republike Srpske 20. oktobra o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa

Vijeće naroda Republike Srpske 20. oktobra će razmatrati odluku o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda,odlučeno je na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća naroda Republike Srpske.

“Na toj sjednici biće riječi i o drugom vetu bošnjačkog kluba, na sastav Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda”, izjavio je potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija.

Ako se o ovim pitanjima ne postigne dogovor na Vijeću, biće sazvana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštiena Republike Srpske. Međutim, ako ni tada ne bude dogovora odluku će donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Bošnjaci smatraju da je bespredmetno da se imenuje Komisija za provođenje referenduma, jer je odluka o referendumu neustavna.

Iako je završena procedura u Ustavnom sudu RS-a o odluci o referendumu, nije završena u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 1. oktobra veto na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u epublici Srpskoj o pravosudnim institucijama BiH.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 23. septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj oSudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda Republike Srpske, odnosno u klubovima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu uRepublici Srpskoj o pravosuđu BiH, usvojena 15. jula, ali još nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*