EU dogovorila ubrzanu deportaciju ilegalnih migranata

Članice Evropske unije postigle su danas na sastanku ministara policije i pravde u Luksemburgu dogovor o ubrzanju deportacije ilegalnih migranata, kao jednu od mjera za rješenje problema velikog priliva izbjeglica iz Sirije.

“Veće stope deportacije bi trebalo da posluže za odvraćanje ljudi od ilegalne migracije”, zaključili su ministri unutrašnjih poslova zemalja EU na današnjem sastanku, na kojem je odobrena i neka vrsta pritvora za one za koje se proceni da bi mogli da pobegnu pre deportacije, preneo je Rojters.

Dogovor, takođe, predviđa veću pomoć afričkim i drugim siromašnim državama, uključujući i putem budžeta za pomoć, kako bi one prihvatale povratak svojih građana kojima nije dopušten ostanak u Evropi.

Ministrima policije i pravde su se kasnije pridružili ministri spoljnih poslova i delegacije balkanskih zemalja, Turske, Jordana i Libana, radi razgovora o smanjenju priliva izbeglica koji je podelio članice EU oko pitanja kako obezbediti spoljne granice Unije i podeliti teret prihvata izbeglica.

EU nudi susjednim zemljama novčana sredstva koja bi im pomogla da dočekaju Sirijce i traži veću saradnju na kontroli migracije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*