Alarmantni podaci: Djeca mlađa od 10 godina počinju pušiti

Vodeću bolest zavisnosti u Federaciji BiH (FBiH) predstavlja pušenje, a istraživanja pokazuju da je više od trećine mladih, koji čine skoro 15 odsto pušača, počelo da puši prije navršenih 10 godina.

Gotovo polovina stanovništva FBiH su stalni pušači, od čega su 56,3 odsto muškarci, pokazalo je istraživanje federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

“Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u odraslom dobu u FBiH spadaju u stalne pušače”, rekla je Aida Ramić Čatak, pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH i federalni koordinator za kontrolu duhana pri Ministarstvu zdravlja.

Pušači u FBiH dnevno konzumiraju u prosjeku 16,9 cigareta, pri čemu muškaraci 18,2 i žene 14,8 cigareta. Najviše puše ispitanici iz starosne grupe od 45 – 54 godine – 17,8 cigareta dnevno, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

Među mladima je 14,3 odsto pušača, od čega su 17,6 odsto su dječaci, a 11,3 djevojčice. Više od trećine omladine koja konzumira cigarete ili 36,6 odsto navelo je da je sa pušenjem počelo prije 10. godine.

U FBiH zabilježena je visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima koju je potvrdilo 85 odsto školske djece i omladine.

Gotovo 75 odsto vodećih uzroka smrtnosti stanovnišva u FBiH čine bolesti srca i krvnih sudova, te karcinom, koji se direktno povezuju sa pušenjem.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*