Šerbedžiji pripao “Zlatni lovorov vijenac” na MESS-u

Glumac Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade “Zlatni lovorov vijenac” za doprinos razvoju teatarske umjetnosti 55. Internacionalnog teatarskog festivala “MESS”, koji se od 2. do 11. oktobra održava u Sarajevu.

Ta nagrada zvanično mu je uručena danas u Narodnom pozorištu, a na svečanosti tim povodom o njegovom doprinosu razvoju teatarske umjetnosti govorili su bh. umjetnici Josip Pejaković, Ademir Kanović, Bojan Hadžihalilović, Dino Mustafić, ali i glumica mlađe generacije Maja Izetbegović.

Rade Šerbedžija na današnjem svečanom skupu istaknuo je da je za njega vrhunac umjetnosti zapravo sarajevski teatar za vrijeme rata u BiH, njegovi umjetnici, glumci koji su bili spremni dati sve od sebe za umjetnost i za istinu.

“Za mene to je vrhunac umjetnosti, vrhunac svega što umjetnik može učiniti. To je hrabrost koja se ne glumi, pamet, bunt, otpor. To je znak zapravo šta čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati sve od sebe – svoju ličnost, hrabrost pa ako treba i život za umjetnost i za istinu”, kazao je Šerbedžija.

Iz bogate biografije Radeta Šerbedžije izdvojeno je da se glumom bavio već za vrijeme studija u Zagrebu, igrajući glavne uloge u filmovima i pozorišnim produkcijama. Napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i šest nosača zvuka, postavio mnoge autorske režije. Educira mlade glumce, snimio je više od sto filmova, igrao glavne uloge u mnogim tv serijama…..

Rade Šerbedžija igrat će sutra navečer pred sarajevskom publikom, nakon 23 godine, u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije”, a tom predstavom bit će zvanično zatvoren ovogodišnji Festival MESS.

Predstava “Antigona – 2000 godina poslije”, nastala je u koprodukciji Kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scene MESS u režiji Lenke Udovički, a imat će još četiri igranja.

Od 1997. godine kad je Festival MESS dobio predznak internacionalni, nagradu “Zlatni lovorov vijenac” dobili su mnogi eminentni domaći i umjetnici iz inozemstva.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.