Čengić i drugi pokušavali utjecati i na Ustavni sud BiH

Za 12 uhapšenih u akcijama Coral i Tango, na zahtjev Tužilaštva, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor.

Prokurista firme Holiday Resort i vlasnik restorana Park prinčeva Alen Čengić organizator je kriminalne grupe koja je osumnjičena da je počinila niz krivičnih djela, među kojima i utaju poreza od više od pola miliona maraka.

Tužiteljica Jasmina Iftić kazala je kako je Tužilaštvo navelo koje radnje su oni počinili te da su činjenjem tih krivično-pravnih radnji ometali stečajni postupak, kojem je cilj namirenje stečajnih povjerilaca – između ostalog, i radnika stečajnog dužnika.

Čengićeva grupa je, prema dokazima Tužilaštva, nezakonito ušla u posjed hotela Holiday, prijetila i zastrašivala stečajnog upravnika, ukrala umjetnička djela. O svemu tome, posvjedočit će poznati sarajevski kriminalac, koji je dobio imunitet – Mirza Hatić.

“Napravljen je sporazum 2.10. – Hatić je, za određene pogodnosti koje su mu trebale, svjedočio o određenim stvarima koje se nisu desile”, kazao je Čengićev branilac Damir Alagić.

“Kao da sam ja glava neke porodice, nekog narkokartela, u kojem je Hadžibajrić zadužen za narkotike, a Puškić za oružje. Na to mi to liči kad se kaže organizirani kriminal”, izjavio je Čengić.

Čengić i grupa bili su i pod posebnim istražnim radnjama. Tužilaštvo raspolaže dokazima da je on zahvaljujući svom utjecaju i novcu pokušao doći do odgovornih osoba u Poreznoj i Upravi za indirektno oporezivanje, te Općinskom i Kantonalnom sudu kako bi izdejstvovao odluke koje bi mu išle u korist.

Sadržaj jednog od prisluškivanih razgovora Tužilaštvo interpretira kao pokušaj utjecaja čak i na Ustavni sud BiH: “U srijedu je sjednica. Prvo treba da se desi da bude na dnevnom redu, a onda da Malo vijeće to izglasa, svi mi obećavaju, a još nije na dnevnom redu. Dakle, top prioriteta, top, top, najbitnije mi je to. Jedna, 10, 100 KM i još tri nule do pola miliona idi, nema limita”.

Čengića sarajevsko tužilaštvo tereti i za navođenje na prostituciju. Navodno je dogovarao pružanje seksualnih usluga svojim poslovnim partnerima.

“Znate, hoteli su ono što jesu, u hotele dolaze razni ljudi, sa raznim zahtjevima”, tvrdi Alagić.

Podsjetimo, Alen Čengić i još 15 osoba uhapšeno je u petak, a tužilaštvo je određivanje jednomjesečnog pritvora zatražilo za njih 12.

 

(Avaz.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*