Bakterije s plišanih igračaka mogu izazvati trovanje hrane

Plišane igračke koje su djeci najbolji prijatelj mogle bi predstavljati potencijalnu opasnost na njihovo zdravlje. Naime, istraživanje koje je provelo Dettol, pokazuje da u 90 % slučajeva djeci igračka ispadne na pod te tako mogu pokupiti razne prljavštine i bakterije.

Stručnjaci su upozorili da 80 % bakterije s plišanih igračaka mogu izazvati trovanje hrane, a i testovi su pokazali da je jedna od četiri igračke sadržavala tragove izmeta.

Prema istraživanju, tri od četiri medvjedića roditelji ne peru nakon što im je dijete bilo bolesno, a jedan od pet nikad nije bio opran.

Mikrobiolozi su nakon izvađenih briseva s raznih dječijih plišanih igračaka pronašli bakteriju Staphylococcus, koja je bila uzrok trovanja, a, također, četvrtina njih sadrži i koliforne bakterije što upućuje na moguću prisutnost štetnih organizama.

Higijenska stručnjakinja dr. Lisa Ackerley rekla za Mail Online: “Sve što djeca stavljaju u usta mora biti higijenski čisto, ali je teško uzeti od djeteta omiljenog medu da se opere, što znači da može postati vrlo prljav”.

Ona savjetuje da se redovito stavlja djetetova igračka u veš mašinu i da se koristi neki anti-bakterijski deterdžent za veš.
Kao dio kampanje Care For Your Bear, koja ima za cilj podizanje svijesti o raznim klicama koje vrebaju na dječijim plišanim medama, Dettol je sastavio vodič o tome kako bi se smanjio rizik od obolijevanja djeteta:

1. Operite medvjedića na niskoj temperaturi s anti-bakterijskim deterdžentom

2. Izbjegavati prati plišane igračke s regularnim vešom

3. Medu treba sušiti prirodno

4. Za dodatnu zaštitu po potrebi staviti medu u mrežastu vrećicu za pranje ili jastučnicu

5. Redovno odstranjivati mrlje spužvicom.

 

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*