Društvo Behar u Sloveniji čuva bh. tradiciju od zaborava

Bh. dijaspora u Sloveniji je izuzetno brojna. Godine asimilacije su učinile svoje tako da je znatan broj bh. državljana, a naročito djece koja nisu u mogućnosti učiti o historiji, kulturi i tradiciji zemlje svog porijekla. Da to u Kopru neće biti slučaj pokazuju rad i djelatnost KUD Behar.

Društvo je osnovano prije pet godina i do sada su imali zapažen broj aktivnosti u cilju približavanja bh. tradicije, kulture i jezika trećoj generaciji djece koja odrastaju u Sloveniji, a čiji su djedovi i roditelji odselili iz BiH.

Behar ima blizu 150 aktivnih članova, a jedan od posljednjih projekata koji su završili bio je Eko Etno Avlija. Projekat je trajao pet mjeseci, a unutar njega su organizirane 44 radionice. Projekat je posvećen bosanskom ćilimu i simbolici motiva koje skriva.

“Našoj djeci željeli smo približiti dio bogate bosanskohercegovačke baštine na zabavan i kreativan način. Mislim da smo u tome uspjeli, jer djeca su se s veseljem uključivala u naše radionice”, istakla je predsjednica KUD Behar Belkisa Vuković.

Pored ćilima dugog 16 metara, što je vjerovatno najveći ćilim u Sloveniji, napravili su i ćilim od čepova za čiju izradu je upotrijebljeno 3.168 čepova. Osim toga, članovi Društva redovno učestvuju na brojnim kulturnim manifestacijama u Sloveniji, gdje predstavljaju tradiciju zemlje svog porijekla.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*