Građani BiH konzumiraju nekvalitetno meso iz uvoza

Prema službenim podacima, uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH je pet puta veći od izvoza, a samo u prvih osam mjeseci ove godine njegova vrijednost iznosila je čak 189,9 miliona KM, od čega smrznutog goveđeg i svinjskog mesa u vrijednosti oko 40 miliona KM. Najviše zamrznutog mesa uvozimo iz Njemačke, Poljske, Austrije i Holandije.
Korištenje i uvoz zamrznutog i mljevenog mesa, kao i niskokvalitetnih sirovina od mesa strogo su regulisani u mnogim zemljama Evropske unije, nažalost većini mesa koje se kod nas prodaje porijeklo je nepoznato, a to je posebno slučaj s mesnim prerađevinama.

I u Vanjskotrgovinskoj komori BiH su u maju ove godine apelovali na potrebu za povećanim kontrolama uvoznog mesa, s obzirom na to da je u tom periodu došlo do povećanja uvoza rashlađenog mesa. Insistirano je na istinitom prikazivanju podataka na deklaraciji gdje moraju stajati podaci o zemlji porijekla, prvom zaleđivanju i slično.

“Prema našim saznanjima, entitetska ministarstva su pokrenula procedure za izmjene relevantnih pravilnika”, kaže stručna saradnica za prehrambenu industriju životinjskog porijekla u Vanjskotrgovinskoj komori BiH mr. Tijana Muhamedagić.

Na pitanje da li to znači da se u mesnica prodaje uvozno zaleđeno meso umjesto domaćeg, Muhamedagić kaže da na to mogu odgovoriti samo tržišne inspekcije.

“Vjerujemo da inspekcija korektno obavlja svoj posao, te apelujemo da, ukoliko postoje takvi slučajevi, nadležne institucije pooštre kontrolu, pogotovo iz ugla deklarisanja mesa u prodaji”, napominje Muhamedagić.

I predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac ističe da već godinama upozoravaju da se iz inozemstva uvozi uglavnom smrznuto meso sumnjivog kvaliteta. Ništa bolja situacija, kaže Usorac, nije ni sa uvozom mljevenog mesa.

“Uvoze se velike količine sumnjivog mesa, čiju starost i vrstu je teško ispitati, a sve to završava u hrenovkama, kobasicama i ostalim mesnim prerađevinama”, pojašnjava Usorac.

Lana Kotur, glasnogovornica Ureda za veterinarstvo BiH, kaže da ne raspolažu saznanjem da se u BiH uvozi zamrznuto meso i prodaje kao svježe, te da će od VTK BiH tražiti informaciju o tome gdje, ko i na koji način uvozi meso za koje se u medijima tvrdi da je staro.

U Inspektoratu RS su tokom ove godine izvršili 308 kontrola, a u 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uslova objekta, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih osoba i slično, dok nisu imali slučajeva da se zamrznuto meso prodaje kao svježe.

“Tokom kontrola maloprodajnih objekata nisu zabilježeni slučajevi da se zamrznuto meso prodaje kao svježe, ali je zbog nepotpunih deklaracija ili neizvršenog veterinarskog pregleda mesa i slično uništeno blizu 1.500 kg namirnica životinjskog porijekla”, kaže glavna republička veterinarska inspektorica Ljiljana Gojić. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ni nakon šest dana nismo uspjeli dobiti informaciju šta su pokazale njihove kontrole.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.