Bildt: Integracija izbjeglica iz BiH vrlo korisna za Švedsku

Carl Bildt, bivši ministar vanjskih poslova Švedske i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je da je broj izbjeglica koje traže azil u Švedskoj premašo brojku iz 1992. godine kada su u tu zemlju stizali Bosanci i Hercegovci.

Tokom rata u Bosni Hercegovini u Švedsku je izbjeglo između 120.000 i 140.00 naših građana. Prema nekim podacima, azil ih je zatražilo 84.000 što je bio rekord do danas kada je u pitanju traženje azila u ovoj skandinavskoj zemlji.

Naime, Agencija za migracije Švedske danas je objavila informaciju da su u ovoj godini azil u toj zemlji zatražile 86.223 osobe. Najveći broj azilanata u ovom trenutku dolazi iz Sirije, Afganistana i Iraka.

Što se bh. građana u Švedskoj tiče, danas ih u toj zemlji živi približno 60.000 i jako su dobro integrirani u švedsko društvo.

“Otvorena vrata Švedske izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine donijela su mnogo kontraverzi. Ali, integracija izbjeglica je u potpunosti uspjela i za našu zemlju bila veoma korisna”, napisao je Bildt na Twitteru.

Kako je kazao Jasenko Selimović, švedski državni zvaničnik, bh. građani imaju veći stepen zaposlenosti nego što imaju Šveđani koji su rođeni u toj zemlji, a djeca bh. građana idu na univerzitete u većem broju nego švedska djeca.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*