‘Referendum u RS-u je prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH’

Zaključci o Bosni i Hercegovini, usvojeni jutros na skupu ministara za vanjske poslove Evropske unije, donijeti su bez rasprave jer stav svih evropskih članica je nepodijeljen – perspektiva zemlje je u jedinstvenoj i suverenoj državi, te se u tom svjetlu pozdravlja usvajanje reformske agende, što je označeno kao uvjerljiva implementacija onoga na šta su se obavezali bh. lideri, javlja Anadolu Agency (AA).

Neophodno je nastaviti na tom tragu, poručili su ministri u zaključcima o BiH, a smjernice za to daju legitimni zahtjevi građana koji žele stabilniju zemlju i bolji život. Ispunjenje agende, podsjeća se, neophodan je preduvjet za kredibilnu aplikaciju BiH za evropsko članstvo.

Najavljeni referendum u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost Unije, a njeni ministri upozoravaju da njegovo održavanje ne samo da potkopava napore popravljanja socioekonomskih prilika i napredovanja prema evropskim integracijama već predstavlja prijetnju i samom opstanku zemlje, njenoj cjelovitosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Otvorena pitanja pravosuđa treba rješavati strukturalnim dijalogom, a ne referendumom, poručili su evropski ministri.

(Radiosarajevo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*